Апелативният съд в Белград прехвърля топката между собствените си отдели относно екстрадицията на българския бизнесмен Цветан Василев, пишат сръбски медии. Адвокатът на Василев е потвърдил пред сръбския „Данас”, че делото на клиента му се намира в Апелативния съд, но той се опитва да определи кой негов отдел трябва да отговаря за екстрадицията.

Това е вторият път, в който делото на Цветан Василев се намира в Апелативния съд, след като през март 2015 г. е отхвърлил положителното решение и го е върнал на Върховния съд в Белград

От съда отбелязват, че делото се е усложнило и объркало, тъй като в искането от България има множество процедурни грешки.

Според информации от местни медии отделът за наказателни дела на белградския апелативен съд е прехвърлил отговорността по екстрадицията на Василев върху отдела за дела, свързани с организираната престъпност.

Делото за екстрадицията на Цветан Василев отново се появи в сръбските медии след като преди дни президентът на страната Томислав Николич потвърди пред журналисти, че българският бизнесмен е дарил 200 000 динара (около 1600 евро) на Фондация, ръководена от съпругата на сръбския президент.

Дарението е направено още през 2014 г. след наводненията в Сърбия, като парите са били преведени преди заповедта за арест, издадена от Интерпол.

Това не е първият път, в който става ясно, че Николич се е виждал с българския бизнесмен. Цветан Василев е имал срещи с него по повод инвестицията в Парачин.

Ниолич от своя страна е заявявал, че не се интересува как човек се държи в собствената си страна, а само от това някой да не извърши престъпление на територията на Сърбия. 

Източник: bTV