С пост във Фейсбук проф. д-р Александър Оскар, председател на организацията на евреите в България “Шалом”, разкритикува Даниел Лорер от Промяната, заради думите му, че пребития в Охрид Християн Пендиков не е български гражданин, и не трябва да се занимаваме с него.

Ето какво написа д-р Оскар в социалната мрежа:

По повод на непремереното изказване на г-н Даниел Лорер по рано днес, че “България трябва да защитава, преди всичко своите граждани, а Християн Пендуков (пострадалият след нанесен побой в град Охрид, Република Северна Македония) не е български гражданин” и като председател на еврейската общност в България, бих искал да обърна внимание на това, колко важно е политиците да внимават с думите, които използват, особено по толкова чувствителни теми, като взаимоотношенията между нашата страна и Република Северна Македония.

Изконно право на всеки човек е свободата на идентификация, основополагаща ценност на Европейския съюз.

Всички хора, чувстващи се българи и с българско самосъзнание имат право на подкрепа от българската държава, независимо дали имат или не българско гражданство. 

Ние, българските евреи най-добре знаем какво е да бъдем бити, гонени, преследвани, но и спасени, благодарение на активната гражданска позиция на по-голямата част от българското общество и лидерите на православната църква. Също така, добре помним и съдбата на евреите от Беломорска Тракия и Вардарска Македония, тези 11 343 невинни човеци, на които им бе отказано българско гражданство и бяха депортирани в лагерите на смъртта.

Вярвам, че г-н Лорер осъзнава отговорността, която всеки от нас носи, за да не допускаме грешките на миналото да се повтарят отново. 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук