Един от сценаристите на Слави Трифонов - Ивайло Вълчев, си позволи да използва профила му в социалната мрежа, за да коментира скандала с пребития в Охрид секретар на местното сдружение „Цар Борис Трети” Християн Пендиков.

Повод за решението му е днешното изказване на Даниел Лорер от "Продължаваме промяната", че Пендиков не е български гражданин. 

Ето какво каза по този повод сценаристът: 

Щях да кажа „моят колега“ Ивайло Вълчев, но нямаше да съм прав. Имам честта Ивайло Вълчев, не да е мой колега, а мой приятел и още повече имам честта той да е написал текстовете на повечето мои песни. Темата Македония е болка за мен и мисля за голяма част от българите. За Ивайло Вълчев – също.

Той поиска да каже нещо в моя профил за едно изказване на Даниел Лорер, което го е жегнало. Често казано мен също ме жегна, но по въпроса давам думата на господин Ивайло Вълчев:

“Твърдението на господин Лорер, че Християн Пендиков не е българин, защото няма български паспорт, а само българско самосъзнание, е меко казано цинично.

Паспортът може да те направи „българин“ пред чиновниците.

Самосъзнанието те прави българин пред България.

Очевидно господин Лорер няма и най-малка представа какво е да се самоопределиш като българин в Република Северна Македония.

Очевидно куп спортисти с български паспорти, хора, които не говорят и дума български и нямат никаква емоция към България, са по-достойни да бъдат защитавани от държавата, отколкото един младеж, дръзнал да се нарече българин в страна, където това не носи нищо, освен риск за живота и сигурността.

Господин Лорер, много от историческите личности, чиито портрети висят по стените в училищата, че и в кабинетите на държавните мъже, никога не са притежавали български паспорт. Но са били българи, наричали са се българи и са живели и умрели за това, да има България.

Без паспорт.

По съвест и убеждение.

България има нужда от българи. Не от паспорти.”

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук