"Руската федерация е един от факторите, които имат интерес да поддържат живи конфликтите в региона на Западните Балкани, за да имат по-лесно влияние. Дори последната ескалация на отношенията между България и Северна Македония ще бъде приветствана от трети страни, които виждат шанс да поддържат постоянен конфликт тук", каза министърът на външните работи на Северна Македония Буяр Османи в интервю за Радио Свободна Европа, цитаран от БТА.

Османи отново посочи, че извикването на консултации в София на българския посланик в Скопие е непропорционална реакция, „доколкото се свързва с инцидента в Охрид”, при който бе пребит секретаря на сдружението „Цар Борис Трети” Християн Пендиков, защото Република Северна Македония е взела „всички възможни мерки”. 

„Веднага разкрихме извършителите и единият е в ареста. Отидох в София и изразих това, което държавата трябва да покаже на нашия гражданин и граждани, така че наистина не виждам каква е връзката между случая и реакцията (на България). Реално в обществеността в Република Северна Македония имаше „невнимателна реакция”, но като цяло институциите реагираха както трябва да реагира държавата при такива случаи".

"Не може да се генерализира от такъв инцидент и да се правят изводи за това как държавата се държи спрямо общностите”, посочи Османи.

Министърът на външните работи на Северна Македония определи като утежняващ фактор предстоящите избори в България, “защото изборите обикновено усложняват чувствителните въпроси и не дават пространство на дипломатите да си вършат работата както трябва”. 

Османи призна, че няма пряка информация на намеса на Русия във влошаване на отношенията между България и Северна Македония, но че „има интерес на трети страни да поддържат живи или замразени конфликтите в този регион, за да може по-лесно да се упражнява влияние, това се знае от много отдавна”.

Според него ескалацията на напрежението между двете държави е добре дошла за трети страни, „които ще видят шанс да поддържат постоянен конфликт тук”.

Попитан кои са тези трети страни, той отговори - Руската федерация.

В отговор на въпрос дали конституционните промени в Република Северна Македония за вписване на българите в преамбюла на основния закон биха били приети в такава атмосфера, Османи отговори, че конституционните промени са в интерес на Република Северна Македония. 

„Най-голямата щета която може да бъде направена за държавата, е това в ЕС да започнат да вярват, че има обществен натиск върху една етническа общност, че има някаква дискриминация и насилие”, подчерта Османи.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук