Днес решихме двата язовира Ахелой и Порой да станаха приоритетни водоизточници за Бургаския регион. Тече обичайна работна комуникация с министъра на екологията. Има добър диалог и консенсус. Това заяви министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева в предаването „Още от деня“ по БНТ.

Тя определи критиките на министър Емил Димитров като изпускане на нервите. „Трябва да изключим политическия оттенък и амбиции, за да не вредим. Политическите мандати са временни, в крайна сметка всичко, което ще остане, се дължи на производителността“, подчерта тя.
„Изпращаме една много трудна година.

При нас трудността на управлението на сектора се допълни от небивалата суша, което се видя и от добивите. Положителното в тази година е, че много бързо се организирахме, възползвахме се от инструментариума на ЕС. За първи път подкрепихме маслодайната роза, над 30 000 земеделски производители получиха допълнителна подкрепа по антиковид мерките, както и рибарите“, отчете министърът на земеделието.

„Всеки може да е недоволен, аз уверявам, че всичко бе направено от максимално възможното. Всеки си мисли, че в кризата трябва от всичко да се възползва. Да така е, но доказвайки загубите и разходите си“, изтъкна Танева.

„Във връзка с Националния план за възстановяване, Десислава Танева заяви: „Подадохме три проекта, от които два бяха одобрени. Те са модернизация и възстановяване на напоителни системи в село Българево и електронно земеделие. То обхваща няколко модула. С реализирането му, нашето земеделие ще навлезе в нов етап на земеделие. То ще ни позволи да внедрим прецизното земеделие. Производителят ще може да произвежда екологична продукция, щадяща околната среда“, обясни Десислава Танева.

„Идеята големите вериги да предлагат регионални продукти е мярка, която донесе своите ползи. Тази политика трябва да продължи. Тече диалог под каква форма. Надявам се да намерим най-доброто решение“, каза министърът на земеделието. Танева даде пример, че подобна политика тече и във Франция.