Министерството на външните работи на Украйна обвини българския парламент в манипулация. До това се стигна, след като Народното събрание на България прие декларация за въздействието на административно-териториалната реформа в района на Одеса върху правата на местната българска общност

„За нас опитите за намеса на чужда държава във вътрешните работи на Украйна са напълно неприемливи. Манипулативните лъжливи изявления за въздействието на реформата върху националната идентичност на етническите българи в Украйна са изненадващи“, се казва в съобщение на външното министерство на Украйна.

Киев подчертава, че въпросът за образуването на териториални общности в Болградския административен район ще бъде решен в съответствие със закона и като се вземе предвид нагласите на местните жители, включително и на българската общност. 

МВнР съобщи какво ще се случи с Болградския район в Украйна, пълен с българи

Украинското външно министерство призова българските депутати да „действат в съответствие с принципите на приятелство и добросъседство“, които традиционно съществуват между двете страни.

БЛИЦ припомня, че българските политици прие декларация срещу разделението на Болградския административен район, където живее голяма българска общност. 

Депутатите призоваха правителството на България да предприеме „всички възможни мерки пред украинското правителство, за да осигури целостта на българската общност в региона“.

Медията ни уточнява, че заради случващото се в Болградския административен район имаше протести от страна на българското население, а външният министър на България Екатерина Захариева предприе спешни мерки.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!