Одобрението към Борис Джонсън е претърпяло сериозен спад след бурна разправия с приятелката му, широко отразена от медиите, тъй като избирателите заявяват, че личният му живот има значение в надпреварата премиерския пост, пише "Фокус", позовавайки се на The Independent.

Предимството на досегашния любимец на избирателите от Консерваторите е намаляло наполовина след инцидента в ранните часове на петък сутринта - и съперникът му Джереми Хънт взе преднина сред широката общественост.

Повече от половината от гласоподавателите заявиха, че личният живот на Джонсън е от значение за способността му да бъде министър-председател, а три четвърти - за характера на кандидата.

„Необичайно е да се види личният живот на един политик, който има такова ниво на изтъкнатост сред гласоподавателите“, каза Деймиън Лайонс Лоу, главен изпълнителен директор на проучването Survey.

Джонсън отказа да даде обяснение за шумовете и крясъците в апартамента, който той споделя с Кари Симондс, въпреки че това хвърля сянка върху неговата кандидатура за премиерския пост. Вместо това, Джонсън настояваше, че аудитория от членове на консерваторите искат да знаят „какви са моите планове за моята страна и за партията“.

"Не мисля, че искат да чуят за такива неща", заяви бившият външен министър в Бирмингам.

Проучването обаче, за The Mail в неделя, установи, преднината на Джонсън сред гласоподавателите Тори е спаднала повече от наполовина, от 27-пункта до само 11.

Изследването проведе второто проучване в събота - след разкриването на инцидента, докато първото му проучване беше завършено в четвъртък.

Сред като в четвъртък от всички избиратели 36% подкрепяха Джонсън и едва 28% подкрепяха Хънт преди скандала, то второто проучване постави Джонсън на второ място с 29%, а Хънт на първо място с 32%.

Междувременно съседът, който предупреди полицията и The Guardian за инцидента, защити действията си, като заяви, че политическите лидери трябва да бъдат "държани отговорни за всичките си думи, действия и поведение".

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ