Председателят на Общинския съвет в Русе и член на Организационния съвет на ВМРО Иво Пазарджиев изпрати писмо до Европейския парламент във връзка със започването на наказателна процедура срещу евродепутата и зам.-председателя на ВМРО Ангел Джамбазки заради жест, квалифициран като нацистки.

Писмото е подписано от Пазарджиев в качеството му на гражданин на Република България.

„На проведеното пленарно заседание на 17.02.2022 г. председателстващата Пина Пичерно неправомерно обвини българския представител в Европейския парламент Ангел Джамбазки, че е използвал нацистки поздрав в пленарната зала.

В последствие, без да е разгледала случая и материалите по него, Роберта Мецола, председател на Европейския парламент, си позволи да създава внушения и на практика даде ход на една фалшива новина. Несправедливо тя квалифицира жеста на Джамбазки като нацистки поздрав и обяви започването на процедура срещу него.

Като гласоподавател на г-н Джамбазки, настоявам за извинение от г-жа Мецола и г-жа Пичерно!…

Както в исторически план, така и днес, България е пример за етническа толерантност. За нас различните етноси никога не са били проблем, а богатство! Ако обаче в Европа има нации, които все още чувстват историческа вина по различни теми, нека не се опитват да я изкупуват като изкуствено търсят враг, на чиито гръб да се упражняват с антифашистка реторика!“, пише в писмото си Пазарджиев.


Ето и пълния текст на писмото му: 


                        До Европейски парламент
 
 
Копие:           Роберта Мецола
                                                                       Председател на Европейския парламент 
 
                                               Копие:            Пина Пичерно
                                                                       Зам.-председател на Европейския парламент
 
 
                                                                       Обръщение
 
                                                           от        Иво Колев Пазарджиев
                                                                       гражданин на Република България
                                                                       с постоянен адрес: гр.Русе, ул. „Юндола“ №2,                                                              вх.3, ет.1, ап.1, тел.0896761887,
e-mail: [email protected]
 
 
                                                                       Уважаеми дами и господа,
 
            На проведеното пленарно заседание на 17.02.2022 г. председателстващата Пина Пичерно неправомерно обвини българския представител в Европейския парламент Ангел Джамбазки, че е използвал нацистки поздрав в пленарната зала. В последствие, без да е разгледала случая и материалите по него, Роберта Мецола, председател на Европейския парламент, си позволи да създава внушения и на практика даде ход на една фалшива новина.

Несправедливо тя квалифицира жеста на Джамбазки като нацистки поздрав и обяви започването на процедура срещу него.
 
След като се запознах с видео от пленарното заседание като грамотен гражданин, познаващ историята на Европа, категорично заявявам, че г-н Джамбазки не извършва това, в което го набеждават г-жа Мецола и г-жа Пичерно.
 
            Във връзка с изложеното по-горе, като гласоподавател на г-н Джамбазки, настоявам за извинение от г-жа Мецола и г-жа Пичерно!
 
            Напълно недопустимо е без детайлно да бъдат разгледани обстоятелствата около създалата се ситуация, да бъдат издавани присъди и да бъдат разпространявани в публичното пространство.
 
            Уважаеми дами и господа, българският народ е приятелски и толерантен. В историята си е защитил много етноси, чиито живот и оцеляване са били под заплаха. Днес в България мирно съжителстват множество различни етноси – българи, арменци, евреи, турци, цигани и др. Както в исторически план, така и днес, България е пример за етническа толерантност.
За нас различните етноси никога не са били проблем, а богатство! Ако обаче в Европа има нации, които все още чувстват историческа вина по различни теми, нека не се опитват да я изкупуват като изкуствено търсят враг, на чиито гръб да се упражняват с антифашистка реторика!
 
 
 
 
 
Русе, България,                                                        С уважение,
22.02.2022 г.                                                             Иво Колев Пазарджиев