Няма да позволя провокации в Народното събрание или да се повтори случая с барикадираните медицински сестри.

Това заяви председателя на парламента Цвета Караянчева на извънреден брифинг. 

"Има заповед на здравния министър, както и последваща моя заповед за достъп на външни лица в парламента. Сутринта получих от майките писмо до мен и парламентарните групи. От това възвание разбирам, че те искат да разговарят с нас. На момента писмото е изпратено до всички групи - не виждам смисъл да стоят на пропуска на Народното събрание", допълни Караянчева. 

"Не разбирам защо стоят и търсят внимание от отделни депутати", коментира председателя на парламента. 

"Призовавам НСО да си свършат работата и да уведомяват гражданите за разпорежданията ми", каза още тя. 

Поводът за изявлението е, че групa прoтecтирaщи, вoдeни oт Никoлa Вaпцaрoв, приближeн нa Мaя Мaнoлoвa и члeн нa "Изпрaви ce.БГ", ca влeзли в дeлoвoдcтвoтo нa Нaрoднoтo cъбрaниe.

По-рано те обявиха, че са там, защото чакат депутатите да дойдат и да разпишат 240 декларации, в които казват, че подкрепят протеста, призовават членовете на ВСС да поискат оставката на главния прокурор, заявяват, че са против Конституцията на ГЕРБ и че са съгласни Народното събрание да бъде разпуснато.

Протестиращи се намъкнаха в парламента с ултиматум и се заканват да останат там, докато...

Сред тях са и майки от "Системата ни убива". Нарушителите ca заявили, чe нямa дa излязaт, дoкaтo прaвитeлcтвoтo не пoдaдe ocтaвкa.

Караянчева уточни, че в писмото си до нея майките са дали срок от 16 до 18 септември и никъде не казват днес и сега.

„Като цивилизовани хора ще направим всичко възможно в рамките от 16 до 18 септември да се проведат срещите и да видим какво точно трябва да се реши“, посочи Караянчева.

„Разбирам, че има и дете. Аз се учудвам какво прави то там. Безкрайно много им съчувствам, но мисля, че мястото на едно дете не е тук в сградата на Народното събрание, при положение че ние не сме отхвърлили техните искания“, заяви председателят на НС.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!