Без очаквания за произнасяне на ВСС за оставката на главния прокурор Иван Гешев са от "Демократична България". Това стана ясно от изказване на Христо Иванов от "Демократична България" (ДБ) в началото на днешното първо редовно заседание на Народното събрание (НС).

Иван Гешев: Сигналът на Рашков и Стоилов е юридическо нищо, в него няма факти, а интерпретации


Христо Иванов, Снимка: Георги КОЛЕВ, БЛИЦ

Затова той призова всички партии да започнат спешна дискусия помежду си за отстраняването на Гешев, тъй като "уронва престижа на съдебната власт", аргументира се с конституцията Иванов. От ДПС обаче контрираха с питане: "А кога ще говорим за оставката на Лозан Панов?" Не изнася ли и той доклади, не уронва ли и той престижа на съдебната власт, попита Йордан Цонев.


Йордан Цонев, Снимка: Георги КОЛЕВ, БЛИЦ

От ДПС зададоха три въпроса: Кога ще започне разговор за Лозан Панов? Ще стане ли съдебната система зависима от чужди власти? Къде са правосъдните принципи в закона "Магнитски"?

"Ще участваме във всякакви консултации и диалог, включително и за съдебната реформа. Вземали сме под внимание препоръките на Венецианската комисия. Множество поправки са правени по темата съдебна власт, но искаме ли независима съдебна власт? Или искаме зависима, но не от българската държава", попита Йордан Цонев.

Той даде за пример Румъния, където по думите му има манипулативно отстраняване на политици от съдебната власт.

"Ако искаме да не се уронва престижа на съдебната власт, къде е разговорът за Лозан Панов? Той не изнася ли доклади", попита още Цонев.

"Да продължим за "Магнитски". Къде там е принципът за невинност за доказване на противното. Къде е състезателният процес? Къде е защитата в това дамгосване? Нашите партньори от САЩ могат да си приемат каквито решат закони. Кой позволява това да се случи", каза още депутатът от ДПС и заяви, че следващата седмица от движението ще внесат в парламента искане за изслушване на финансовия и икономическия министър за това как се изготвят "черните списъци" с форми, в които бяха вкарани споменатите по закона "Магнитски" фирми на бившия депутат от ДПС Делян Пеевски и укриващия се в Дубай Васил Божков.

"На основата на кой български закон са направени тези списъци", попита Цонев и призова да не се чете законът така, както дяволът чете евангелието.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!