Двете опозиционни партии в предния парламент - ГЕРБ и ДПС, спечелиха повече доверие и повече депутатски мандати от трите управляващи партии в правителството на Кирил Петков - ПП, БСП, ДБ. Това коментира в профила си във Фейсбук д-р Борислав Цеков от Центъра за нова Европа.

Ето какво пише още той: 

Съотношението е 103 на 98. Това означава, че избирателите отхвърлиха политиката на правителството на Кирил Петков. Гласуваха недоверие на тази политика.

Тоест, новоизбраният парламент би подменил волята на избирателите, ако излъчи кабинет, който следва линията, включително кадровите решения, на проваленото управление на "промяната".

Не бива да има илюзии, че такава подмяна на вота ще има плачевни резултати - висока нестабилност (независимо от аритметичното мнозинство в парламента) и ескалация на кризисните процеси.

Такава подмяна ще превърне подобно правителство в още по-мразено от това на Кирил Петков. А оттам до свалянето му от власт, включително чрез стихийни улични бунтове, разстоянието е критично малко. България няма нужда от това. България очевидно не иска това.

В консултациите за нов кабинет този вот трябва да бъде вземан предвид. Дори и субекти от предишното управление да участват в състава на ново правителство, то техните теми и кадрови заявки трябва да бъдат разглеждани именно през тази призма - като загубили обществено доверие на мнозинството.