Парламентът прие промени в Изборния кодекс на второ четене. Народните представители решиха да се гласува с машини в България и в чужбина в секциите с над 300 избиратели.

Машинно гласуване няма да се произвежда в избирателни секции в страната с по-малко от 300 избиратели, при гласуване с подвижна избирателна кутия, в избирателни секции в лечебни заведения, домове за стари хора и други специализирани институции за предоставяне на социални услуги, в избирателни секции на плавателни съдове под българско знаме.

В случаите, в които машинното гласуване се окаже невъзможно, секционната избирателна комисия уведомява незабавно районната избирателна комисия и Централната избирателна комисия и гласуването продължава с хартиени бюлетини.

Народното събрание реши съставът на Централната избирателна комисия да бъде намален на 15 членове. Този брой ще включва председателят, заместник-председателите и секретарите.

Те ще се предлагат от парламентарно представените партии и коалиции. Текстовете предвиждат целият състав на ЦИК да се назначава с указ на президента на републиката след публични консултации и процедура, определена от държавния глава. Според досега действащия текст специализираният орган се състои от 18 членове и председателят, заместник-председателите и секретарят на Централната избирателна комисия се избираха от Народното събрание.

Парламентът реши ЦИК да определя условията и реда за видеонаблюдението при преброяване на гласовете.

В хода на дискусията и на заседанието бяха установени противоречия в приетия законопроект. Някои от тях, както и технически грешки, бяха изчистени.
Депутатите не успяха да изчистят и приеха противоречащ текст за реда и начина на образуване на секции в чужбина.

Ситуацията възникна след като по-рано през деня парламентът остави действащия текст от Изборния кодекс, който не позволява образуване на избирателни секции извън територията на дипломатическите и консулските представителства, информира ,"Фокус".

Този текст влезе в противоречие с приетата разпоредба за образуването на секции и извън дипломатическите и консулските представителства при наличие на не по-малко от 40 избиратели, както и в местата, в които на проведени до 5 години преди изборния ден избори, е имало образувана поне една избирателна секция, в която са гласували не по-малко от 100 избиратели.

Депутатите отхвърлиха предложението за експериментално дистанционно електронно гласуване и отложиха създаването на район "Извън страната".

Законодателите решиха пропорционалната изборна система да се прилага до произвеждането на първите редовни парламентарни избори след влизането в сила на този закон.

Това бе сред предложенията, които предизвикаха ожесточени дебати. То бе причина и за напрежение с водещите на заседанието, някои от които предупредиха, че ще отстъпят трибуната на тези, които искат да водят заседанието вместо тях.

В края на заседанието дори се чуха призиви към президента да наложи вето на Изборния кодекс.