Парламентът прие на първо четене Законопроекта за държавния бюджет на Република България за 2022 г. със 127 гласа "за", 99 "против" и без въздържали се.

Срещу проектобюджета гласуваха от ГЕРБ-СДС, ДПС и "Възраждане".

„Този бюджет е инвестиционен. Ако ние не инвестираме в хора, не инвестираме в инфраструктура, няма как да се развиваме.Това да разчитаме на ниски заплати и ниски доходи трябва да остане в миналото. Предвижда се двойно увеличаване на капиталовите инвестиции, увеличаване на средствата в здравеопазване, култура, образование”, каза по-рано финансовият министър Асен Василев.

Според Василев инфлацията е основно привнесена. В проектобюджета се залагат повече инвестиции спрямо миналата година, допълни вицепремиерът, според когото няма основания да се опасяваме от дългова спирала:

„Дългът, който е предвиден тази година като процент от БВП, е по-малък от дълга, който е бил предвиден миналата година в последния редовен приет бюджет и то по-малък значително“. 

Припомняме, че в началото на заседанието за сериозна тенденция към покачване на държавния дълг предупреди депутатът от ДПС Йордан Цонев. Той цитира данни, според които само за времето от 2020 до 2024-та година дългът ще нарасне с 20 милиарда лева.

Цонев изказа и притеснение, че с част от мерките за подпомагане всъщност се подкрепя инфлацията и определи бюджета като "популистки".


"И ако трябва да перифразираме онази прекрасна крилата фраза от втората кампания на Бил Клинтън, която той, за да помни акцента, си беше написал на таблото: "Икономиката, глупако!", аз бих ви посъветвал да напишете това с една добавка: "Икономиката, глупако, а не репресиите!".