Областният управител на Варна Благомир Коцев от ПП няма достъп до класифицирана информация. Това стана ясно от отговор на премиера Кирил Петков на парламентарен въпрос на депутата от ГЕРБ/СДС Славена Точева, изпратен на 04.05. 2022 г., съобщават от пресцентъра на ГЕРБ.

Ето какво обясняват още от там:

Според премиера в закона "нямало императивно изискване" за подобно право. Но повече от императивно е задължението  да има достъп до важни държавни и служебни документи в условия на близка до нашата територия война и в най-тежка икономическа и финансова криза, иначе е само фигурант. Скандалната липса на такова правомощие за държавен служител, който управлява един от най-големите региони в страната, била решена с назначаване на експерт по сигурността на информацията, който има право да разглежда документи със съответния ГРИФ "Секретно", „Поверително” или дори най-ниското ниво за „Служебно ползване”.


На практика това означава, че от назначаването му на 24.02.2022 г, когато избухна и войната срещу Украйна на километри от нас, Благомир Коцев не получава важна държавна секретна информация от службите. Освен ако въпросният  чиновник не му я разказва на ухо! В отговора на Кирил Петков е посочено още,  че областният управител на Варна е инициирал процедура за получаване на достъп с оглед изпълнение на функциите, които осъществява в Областния съвет по сигурността. 

Защо още преди 3 месеца областният управител  на Варна не е поискал или не е получил достъп до класифицирана информация ? Законно и морално ли е този човек да управлява региона във времена, когато вътрешната сигурност е особено важна за страната? Вярно ли е, че проучването му в службите за надежност е ударило на камък предвид вече запорираните сметки на фамилните му фирми от Дойче банк с решение на холандския съд?


Въпроси, на които Коцев дължи отговори на варненската общественост. Липсата на прозрачност сгъстява и без това мъглата  с протакане на назначаването му , което може да е   било  заради условието за ценз за поста.