Националният съвет на БСП се събира днес, за да направи анализ на представянето са на изборите за Европейски парламент, както и да изработи правила за избор на нов председател на партията.
 
Според Корнелия Нинова до два месеца процедурата за избор на председател ще започне, като този път лидерът на партията ще бъде избран по новия Устав на БСП чрез пряк вътрешнопартиен избор от всички членове на политическата формация.
 
Нова процедура по избор на председател и възможност за смяна на всички общински и областни ръководства в страната - това са част от мерките, с които БСП реагира на загубата на евроизборите. Председателят на БСП Корнелия Нинова заяви, че ще се оттегли от поста, но ще участва в надпреварата за председателското място.
 
Председателят ще бъде избран съгласно новия Устав на БСП, приет на последния конгрес на партията. В него е записано, че председателят се избира чрез пряк вътрешнопартиен избор по ред и условия, определени от Националния съвет на БСП.
 
На днешния пленум на партията се очаква да бъдат изработени правилата, по които ще се извършен изборът на председател на партията, обясни Нинова. Днес на пленума БСП ще решава също ще се върне ли в парламента.