Загубихме изборите, но не сме се отказали от основната си цел – да се изградим като алтернатива на сегашното управление, което не е добро за България. За да продължим това, трябва да се обърнем и да потърсим доверие сред хората, които ни гласуваха доверие. Затова решението, което взе Изпълнителното бюро и председателят на партията е, да се потърси това доверие от всеки един отговорен фактор в партията, включително и от най-отговорния такъв. Това заяви зам.-председателят на ПГ на БСП Крум Зарков.

„Всеки член на БСП, където имаме партийни организации, всеки ще може да гласува. Изборите ще се проведат по вътрешни правила. Уставът предполага всеки член на партията да може да гласува за всеки, който се кандидатира. Прекият избор на председател е една от основните идеи на Корнелия Нинова”, припомни той пред bTV.

„Утре ще предложим на Националния съвет всички лидери – и областни, и общински, да потърсят доверие от хората, които са ги избрали”, добави Зарков. 

„Ние имаме аргументи, че сме се представили добре на тези избори. Първият е, че качваме гласове от предишните евроизбори. Вторият е, че имаме повече евродепутати. Всички други партии губят мандати или оставят на същото равнище. Най-притеснителна е ниската избирателна активност на фона на високата такава в цяла Европа. Това е един урок за всички партии и явно има криза в партийната система”, коментира Крум Зарков.

„Резултатите са такива, каквито са, ще се съобразим с тях, ще продължим да сме твърда опозиция. Едва ли начинът, по който сме водили кампанията, е обърнала тенденциите. Изправихме се срещу много силен опонент, който притежава лостове за влияние.Изправихме се смело срещу тях и няма от какво да се срамуваме”, заяви той.

Зарков добави още, че утре Корнелия Нинова ще предложи БСП да се върне в парламента с ясна задача да предложи стъпки за продължаване на съдебната реформа.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!