За ноември цената на природния газ ще бъде под 200 лв. Следващата седмица ще бъдат подписани договори с две компании за доставка на втечнен природен газ. В това увери министърът на транспорта и вицепремиер в служебното правителство Христо Алексиев пред БТВ.

Предстои такъв търг да се обяви и за декември месец и той е убеден, че резултатът ще бъде също много добър за българския потребител. Той подчерта, че тези цени са постигнати в резултат на прозрачните процедури и търгове и са резултат на работата на Кризисния щаб, който бе сформиран в началото на мандата.

Този щаб продължава да съществува, макар и кризата вече да е преодоляна, обясни Христо Алексиев. Като криза той определи ситуацията в началото - при липса на шеф на КЕВР, липса на доставки и една оферта, "дошла незнайно откъде".

За изграждането на интерконектора Алексиев не пожела да каже точно какво е направило служебното правителство, но призова да се съсредоточим върху фактите - газ по газовата връзка вече тече към България. Той отрече да е казвал, че газ няма, като даде за пример, че две седмици по-късно тръбата е била свързана с мрежата на "Булгаргаз".

За два месеца правителството постигна пълна диверсификация, а почти двойно по-ниската цена е благодарение на усилията на правителството, без значение на падането на цената на газа на световните борби, обясни Алексиев.

Той също така открои, че отново заради усилията на служебното правителство, цените на горивата, бензина, се паднали с повече от 40 стотинки в рамките на двата месеца. Основното, което е направено, е намален износът на горива от страната, открои министърът.

Припомняме, че на 6 октомври председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов прогнозира, че природният газ ще поевтинее още и през ноември.

По думите му газовото хранилище в Чирен е пълно на 77%, докато като средно в Европа този показател е 90%. Иванов смята обаче, че и България би трябвало да успее да запълни хранилището си преди зимата.

Според него КЕВР ще може да запази цените до началото на следващата година на ниво под 250 лева за мегаватчас, така че да не се налагат допълнителни помощи за бизнеса и рязко поскъпване на парното.

През октомври цената на природния газ се понижи с близо 34% спрямо тази за септември, а от 1 октомври официално бе пусната в експлоатация газовата връзка между България и Гърция, която дава възможност страната ни да получава договорения азерски газ. Обявената от "Булгаргаз" прогнозна цена на газа за ноември обаче предвижда поскъпване, а не поевтиняване на синьото гориво.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук