Всички плащания, свързани с противоепидемичните мерки, са осигурени с пари от бюджета до края на май, каза при встъпването си в длъжност служебният министър на финансите Асен Василев, пише Труд бг.

От думите му стана ясно, че евентуалното им продължение може да стане само чрез преструктуриране на разходите на държавния бюджет. Или както той се изрази: "трябва да се лишим от предвидени вече разходи по други пера, или да повишим събираемостта на данъците".

Асен Василев изтъкна, че той би направил малка актуализация на бюджета в името на това да се подсигурят и за следващите няколко месеца парите за противоепидемичните мерки.

Служебното правителство обаче няма такива правомощия.

Новият министър попита, защо след като се е знаело за продължаващата пандемия и нуждата от подкрепа кабинетът на Борисов не е внесъл предложение да актуализира бюджета и обезпечил финансово мерките 60/40 и добавките от 50 лв. за пенсионерите.

Бившият вече министър на финансите Кирил Ананиев обяви, че оставя на наследника на поста Асен Василев добре изпълняващ се бюджет, който в края на април все още е на излишък.

Той упрекна президента Румен Радев, че е обявил едва ли не, че държавата е във финансова криза и увери, че това не е така като изтъкна данните за приходите, състоянието на фискалния резерв и поетия до момента дълг.

"Сутринта, за съжаление, чух от президента изказване за това, че държавата е в тежко финансово състояние, едва ли не в криза. Сега, на него му е простено, той не е финансист. Искам да заявя, че изпълнението на бюджета върви много добре, приходите също”, каза Ананиев.

По думите на Ананиев всички плащания, свързани с пандемията, са осигурени до края на май, а актуализация на бюджета не е предложена, защото това означавало втори бюджет на отиващ си кабинет и освен това не се правела за 3 дни, а е дълъг процес.