Липсва обща цел, обща работа. Не може така. Това заяви бившият служебен премиер Стефан Софиянски като критика към управляващите в ефира на БНТ.

"Липсата на ясно поставени цели. Така и не разбрахме към какво се стремят. Това да излезем от кризата е много общо. Това с покачването на пенсиите е едно от нещата, които трябва да се направи. Съвременното поколение дължи това на по-старото поколение. Втората радикална стъпка – намаляване на ДДС. Този вариант, върху който е построен бюджетът, е много неправилен", посочи той.

"Каква е логиката за намаляване на ДДС? Трябваше да се поставят 2 простички цели като антикризисна програма – увеличаване на пенсиите и намаляване на ДДС-то като единна ставка. И това беше достатъчно. Тази парична маса, която минава през държавата, която търговецът плаща, когато производителят плаща, една част от тези пари ще останат в населението и бизнеса, те няма да минат през държавата", обясни той и коментира, че до каква степен ще се отрази това на цените трудно може да се прогнозира.

Според Софиянски досега е трябвало да се изгради една система, която да насочи помощта само към нуждаещите се. "Още през ковид трябваше да се направи, заяви той и даде за пример – ваучерите за храна.

"И четвъртото най-важно, което вече 3-4 правителство не прави е Планът за възстановяване. Чак се ядосвам. Ние се занимаваме със Северна Македония. Трябва да идеш в Брюксел и да се проснеш, докато не се приеме. Това е краеъгълният камък, това са едни важни пари", ядоса се той.

"Какво бих направил аз: Планът за развитие в определени отрасли е основополагащ – заведения, енергетика, аз бих добавил и лека промишленост. В момента има 25% пари от Брюксел, аз ще взема пари от системата и ще имам 50%. Ще кажа уважаеми инвеститори инвестирайте в алтернативна енергия, или атомна електроенергия. Ние се лутаме непрекъснато и нямаме една ясна енергийна стратегия. Най-грешно би било парите за развитие да отидат консуматорски, да отидат за пенсии. По-правилно е да се вземе заем, да се търсят други финансови инструменти, за да се попълни НОИ. Всеки лев от този план трябва да отиде за инвестиции", смята Софиянски и даде за пример: Глупаво е да изнасяме рапица, да я прави германецът на био дизел и ние да го внасяме.

"Нашата цел трябва да е поне да настигнем Вишеградската четворка. Пълна глупост е да бързаме с еврото. Еврозоната ще ни се отрази. Веднага ще има спад. В еврозоната трябва да се влезе когато има инерция, за да се намали малко ударът. Еврото ще затормози поне за 1-2 години икономиката и живота на хората. Представете си един пенсионер с 500 лева пенсия, тя веднага ще стане 250 лв. Слава Богу, валутният борд ще облекчи влизането ни в еврозоната, каза още той.

Софиянски коментира и коалицията, като по думите му, че по начало да събереш ДБ и БСП е било странно. "ДБ бяха и с Борисов и БСП. Това са хора, които предават нашите десни идеи", ядоса се той и посочи, че толкова се дразни от ситуацията, че може да влезе в политиката.

"Какво да ви кажа, вече натам вървят нещата. Толкова се дразня на тази ситуация", каза той.