Председателят на парламентарната Комисия по външна политика Соломон Паси откри международна бизнес конференция за отбрана и сигурност „60 години НАТО, 5 години България в НАТО”. Сред официалните гости на форума бяха лидерът на НДСВ Симеон Сакскобургготски, президентът Желю Желев, посланикът на САЩ у нас Нанси Макълдауни, бившият косовски премиер Агим Чеку, началникът на кабинета на президента ген. Никола Колев, председателят на Атлантическия клуб проф. Любомир Иванов, началникът на ГЩ на БА ген. Златан Стойков, военни аташета, съобщиха от НДСВ.
Приоритет за НАТО през следващите няколко години ще бъдат отношенията с Европейския съюз и изграждането на обща отбранителна политика на съюза. Изборът на президента Обама и обявеното от президента Саркози реинтегриране на Франция във военните командни структури на Алианса задават перспектива на качествено нови връзки с Евросъюза през следващите пет-десет години, заяви Соломон Паси.
За петте години от членството си България се доказа като активен партньор на НАТО, а Алиансът стана по-силен и по-добър, подчерта посланикът на САЩ у нас Нанси Макълдауни. Според Макълдауни промените в средата за сигурност са сред основните предизвикателства пред Алианса, които ще бъдат разгледани на предстоящата среща на върха през април.
НАТО е пример за интеграцията като условие за постигане на устойчива сигурност, заяви президентът Желю Желев. След осъщественото членство в НАТО, България се нуждае от нови големи национални проекти, допълни председателят на Атлантическия клуб в България проф. Любомир Иванов.
В задочно приветствие към участниците във форума президентът Петър Стоянов пожела на Соломон Паси успех в състезанието за генерален секретар на НАТО.
Конференцията е организирана от Атлантическия клуб и Информационния център на НАТО в София, съвместно с министерствата на отбраната и на икономиката и енергетиката, Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ) и Сдружение „Българска отбранителна индустрия”. /БЛИЦ