Главният прокурор Сотир Цацаров ще бъде изслушан в парламентарната Комисия за наблюдение на приходните агенции и борба със сивата икономика и контрабандата. Той ще говори пред депутатите за действията на Прокуратурата по отношение на паралелния износ на лекарства.

Първата тема, по която главният прокурор ще бъде изслушан от депутатите обаче ще бъде засекретена. Той ще запознае народните представители с информацията за системата БАЦИС (Българска акцизна централизирана информационна система) и създадените предпоставки за допускане заличаване на акцизни, данъчни документи.

Главният прокурор ще разясни всички действия на Прокуратурата по отношение на паралелния износ на лекарства. Цацаров ще отговаря и на въпроси на народните представители за дейността на Прокуратурата по отношение противодействието на контрабандата на рискови и акцизни стоки, както и стоки застрашаващи живота или здравето на хората.

През август тази година Министерството на здравеопазването публикува за обществено обсъждане дългоочаквани мерки за ограничаване на така наречения паралелен износ на лекарства, който води до липси на важни медикаменти за редица заболявания на българския пазар.

Сред предложенията са въвеждането на списък с лекарства, чиито износ може да бъде ограничаван, ако е налице сериозен дефицит у нас, а в бъдеще движението на медикаментите ще бъде наблюдавано със специален софтуер в реално време, което ще улесни контрола.

Паралелният износ на лекарства неофициално се оценява на над 400 милиона лева годишно. Предположенията са, че 2/3 е чисто легалният износ, а 1/3 е незаконен. Противоречиви са и оценките коя част от износа – законната или незаконната - причинява по-голям проблем и липси на българския пазар.


ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ