На първо четене хората в служебния кабинет са политически неутрални. Дали ще е неутрален, ще зависи от това дали новият шеф на МВР ще смени значителна част от ръководствата на районните дирекции и по какъв начин ще бъдат третирани наследството на предишното управление и възможностите за едно ново управление като сигнали, подавани от новото управление. Това заяви политологът проф. Огнян Минчев.
„Не мисля основания да има чистка. Ако има такава, ще е показателно, че се разчистват позиции за едно следващо управление, различно от сегашното”, добави той пред bTV. 

По думите му, служебният кабинет има две задачи. „То трябва да подготви изборите. Втората му основна задача е да подготви предпоставките за българското председателство на ЕС. Кабинетът, който ще дойде след тях, няма да има достатъчно време за това. Освен чисто логистичната подготовка на НДК, председателството е уникален шанс за една страна да постави своите интереси и да ги отстоява. Трябва да бъдат направени много силни дипломатичекси усилия”, посочи той.

Според  социолога проф. Михаил Мирчев, БСП нямат намеса във формирането на служебния кабинет. „Много се говореше за намеса на БСП, а получаваме точно обратното. Има хора, които са близки на НДСВ, хора, които са близки до ДСБ. Дори няма хора, които са в по-широкото ляво пространство”, коментира Мирчев.

Радев очевидно е изработил стратегия на малките стъпки, той не предлага нищо революционно. Ще бъде много по-умерен, няма да е като Доналд Тръмп.