Има сериозно разтърсване на ГЕРБ, които имат срив в подкрепата си, но има и идентичен спад в доверието към БСП. Това коментира в студиото на БНТ 1 шефът на „Алфа рисърч“ Боряна Димитрова по повод последното проучване на агенцията, обявено преди дни.

"Първо трябва да кажем, че в обществото ври и кипи. Няма стабилна картина. Смени се вътрешната динамика, едни групи хора влизат, а други излизат", коментира тя. 

"Имаме три точки на един триъгълник на властта, които не могат да бъдат свързани в едно. Първата точка - подкрепа за протестите. Във втората точка виждаме криза на доверието към правителството, но и към всички политически сили. Няма ясен изход от политическата криза, която се наблюдава в момента. Няма доминираща обществена нагласа", заяви Димитрова. 

Тя сподели още, че проучванията показват, че спадът в доверието на правителството е катализиран от протестите. 

"Виждаме сериозен спад на ГЕРБ и идентичен спад при БСП. Те в момента са в съществена ерозия. Ако погледнете данните каквито са били през месец декември, виждаме че Слави Трифонов се запазва със същия рейтинг, което го прави тихият победител от протестите", каза още Димитрова.

Тя нарече ситуацията с протестите и отказа на правителството да подаде оставка "патова".

Социологъг направи прогнозата, че изборите най-вероятно ще са редовни. Според Боряна Димитрова по-важният въпрос е как ще бъдат проведени те, за да се гарантира честността им.

По рано днес медии близки до кръга "Капитал" започнаха да разпространяват импровизирано интервю, което шоуменът дава в собственото си предаване по телевизия 7/8 на въпроси на "Дневник". 

В информациите със задоволство се констатират заричанията на Трифонов, че няма да се коалира с ГЕРБ или ДПС, а отговорите му за сътрудничество с БСП и Демократична България са оценени положително като "любопитни размисли".