След оповестено вчера електорално изследване на изборните нагласи в София, оповестено от Центъра за анализи и маркетинг на социолога Юлий Павлов, направено сред 1010 пълнолетни граждани на Столична община, става ясно, че след големите партии, една от най-сериозните заявки за участие в следващия общински съвет в столицата е на партия „Възраждане”.

Първичните данни от изследването показват сигурно преминаване на партията на Костадин Костадинов на чертата за влизане в общинския съвет на София, с поне двама общински съветници.

Това обаче не е крайният резултат за Възраждане, защото за остро опозиционни партии като тях е характерен т.нар. „скрит вот”. Това означава, че голяма част от интервюираните избиратели вече са решили твърдо да гласуват за тях, но пред анкетьорите посочват друга партия като свое предпочитание или пък заявяват, че все още не са решили.

Така, няма да бъде никаква изненада, ако на 28-ми октомври, Възраждане се окажат с двойно по-голям резултат от отчетения в рамките на изследването. Което, в техния случай означава около 4-5 мандата в СОС. Този резултат би им позволил дори да създадат собствена група в общинския съвет.

Кандидатът на Възраждане за кмет на София и водач на листата за общински съветници на партията – Николай Дренчев, коментира резултатите от изследването и приоритетите, които ще отстоява Възраждане в бъдещия столичен общински съвет:

Резултатите на Възраждане не ме учудват, с уговорката, че очаквам да бъдат доста по-добри от отчетеното. Откакто бе учредена софийската организация на Възраждане, преди малко повече от две години, ние свършихме огромна работа. Членската ни маса вече наброява повече от 400 души, проведохме множество общественополезни акции, културни и социални събития и мн. др. Такова едно събитие е инициативата „Възраждане на семейните ценности”.

Правим го всяка година по време на т. нар. „София прайд”, за да покажем, че дневния ред на обществото ни може и следва да бъде задаван от нормални хора с деца и семейства, а не от объркани индивиди, опитващи се да променят социално-културния модел на страната ни, изграждан с хилядолетия.

По време на всички протести срещу Истанбулската конвенция, т.нар. „Стратегия за детето” и всички законови промени, прокарващи по един скрит и недостоен начин джендърската идеология в България, аз и активистите на Възраждане – София, бяхме в първите редици.

В рамките на всичките си срещи и инициативи, създадохме изключително много контакти и приятелства с обикновени хора, работници, служители, интелектуалци, учители, хора със свободни професии и много други. Тези хора са нашата социална база. Те са нашият гръб и основа. На тях именно разчитаме на тези избори, както и на всички други занапред.



Попитан, какви ще бъдат основните цели и приоритети на Възраждане в бъдещия общински съвет, Николай Дренчев изреди, следните няколко основни задачи: „Един мандат време е много дълъг период. Това е времето, след което децата, които още не са постъпили в детска градина – ще се събудят ученици. Четвъртокласниците ще се озоват в гимназията, а гимназистите – в университета.

Един мандат време е достатъчен, за да се погуби едно поколение. Децата са първият и основен приоритет на Възраждане! Демографската катастрофа в страната изисква извънредни мерки. Основната ни мярка е подпомагане на родителите в грижата за децата им.

Необходими са ни политики, които облекчават родителството. Подпомагането на родителите, трябва да се извършва чрез предоставяне на множество разнообразни и качествени публични услуги – ясли, детски градини, училища, спортни съоръжения, изграждане на подходяща градска среда, гарантиране на сигурността на децата чрез градоустройство, планиране на трафика, овладяване на уличната престъпност.
Възраждане също има „Стратегия за детето“.
 


Николай Дренчев с петото от шестте си деца

Тя е дългосрочна, добре обмислена, националноотговорна и просемейна, разглеждаща детето като неразделна част от семейството. Необходима ни е и общинска „инвитро“ програма, която да подпомага двойки с репродуктивни проблем. Необходими са политики, които подпомагат младите по-рано да встъпват в брак и по-рано да раждат деца, преди да се проявят репродуктивните проблеми, пораждани от възрастта.

За тази цел обаче са необходими инвестиции в достъпни социални услуги и предразполагаща градска среда. И тук ролята на общинската власт е от основно значение. Мога да гарантирам, че това, което ще зависи от нас като общински съветници и кметове, в рамките на дадените ни от закона правомощия, ще бъде свършено. Бъдете сигурни!


Възраждане е с номер 48 в интегралната бюлетина.