Връзката между трагичния инцидент с граничния полицай с психоза, създала се около съкращенията на МВР, бе окачествена от вътрешният министър Миков като спекулация. Разследването още не е приключило, поясни директорът на главната дирекция Красимир Петров. Той категорично обаче заяви, че колегата по никакъв начин не е бил застрашен със съкращаване на щата или с евентуално изваждане от структурата.
Миков поясни, че в момента ръководството на МВР работи върху промяна на тримесечните бонуси за полицейските служители, за да се постигне наистина диференцирано заплащане, а не уравниловка. Той призова представителите на полицейския синдикат да се включат в изготвянето на тази методика, още повече че това бе и едно от техните искания, отправени към ръководството на ведомството. Вътрешният министър още веднъж изрази категоричната си позиция, че в днешните условия не е възможно, дори звучи малко нахално, искането за 50 - процентно увеличение на заплатите.
Днес Миков връчи символично ключовете на още 100 нови автомобила “Ситроен Ксара Пикасо” на  граничните полицаи пред паметника на "Незнайния воин". Колите са част от общо двестата автомобила, закупените със средства от европейски програми по инструмента Шенген за укрепване на капацитета на външната зелена граница на ЕС. Той поздрави служителите на ГД “Гранична полиция” и им пожела да ползват новата придобивка със здраве и самочувствие, че служат на България и на Европейския съюз. Миков припомни, че пред служителите на МВР предстои ясно да осъзнаят отговорността през следващите години до 2011 г., отговорност за повече компетентност, за повече възможност да бъдем равни с нашите партньори от Европейския съюз, да бъдем признати за достоен член на Шенгенското пространство. 
Стойността на проекта е 4 318 472 лв. /с ДДС/. Половината от автомобилите бяха раздадени през януари на районните полицейски управления в областите по границите ни със Сърбия, Македония и Турция. /БЛИЦ