Поименни билети и камери във всеки сектор на стадиона. Това са част от мерките за борба с футболното хулиганство, които се залагат в промените в закона за опазване на обществения ред при провеждането на спортни мероприятия, представени в НС. Поправките бяха внесени от ГЕРБ, "Обединени патриоти" и "Воля" и бяха подписани пред медиите от шефа на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов и шефа на спортната комисия в НС Славчо Атанасов, съобщава „Монитор”.
 
Законовите изменения са плод на усилията на работна група, която паралелно с това подготвя изцяло нов закон за футболното хулиганство, който обаче ще бъде готов едва наесен и се очаква да влезе в сила от началото на 2019 година.
 
Сега се предлагат спешни мерки, които евентуално да влязат в сила преди новия футболен сезон.
 
Сред тях е и идеята клубовете да продават персонализираните билети. Ако не могат да осигурят такива, то организаторите на мероприятия и собствениците на стадиони ще трябва да осигурят четци, с които да проверяват личните карти на феновете преди да влязат на стадиона. От думите на Цветанов и Атанасов обаче стана ясно, че за тези мерки ще са нужни поне шест месеца, за да може да се закупи нужната техника и софтуер.
 
По думите на Атанасов се залага да има камери във всеки сектор, както на входа и на изхода на стадиона.
 
Друга важна поправка е вече полицейският началник, а не съдът да налага забраната за влизане на стадиона на опасните фенове. Т.нар. ПАМ-ве (принудително-административни мерки) ще се налага от полицията след солидни доказателства  и  с помощта на камерите на стадиона. Тези наказания ще подлежат на съдебен контрол.
 
В закона са заложени над 15 състава, по които полицаите ще могат да налагат незабавни мерки спрямо футболните хулигани. Сред тях са нахлуване на спортния терен, носене на маски, отправяне на ругатни, носене на спрейове и ножове, както и обидни плакати. Именно полицията ще е тази, която ще наложи забрана на дадения фен да посещава спортно мероприятие за определен период от време.
 
Междувременно от МВР обясниха, че при сбиване даденото лице се извежда от стадиона, а в съда се води дело за средна телесна повреда. Докато делото върви обаче не може да се наложи забрана за посещение на мач. От ведомството уточниха също, че България е с най-малко забрани за посещение на спортни мероприятия. Ако даден фен проникне на мач с бомбичка, полицаите има право да я изземат, него да го изведат от стадиона, но не и да му наложат някакво наказание. Със сегашните поправки обаче забрана за влизане на стадиона ще може да се налага и от районния полицейски началник.
 
Важна поправка е тази, че занапред придружителите на непълнолетни лица ще трябва да попълват заявление.
 
Славчо Атанасов пък разясни, че ако на стадиона се промъкне футболен хулиган със забрана да посещава мач, то  той ще получи ново наказание, което ще се обедини със старото. За посегателство ще се счита не само атаката над съдия, футболисти или полицаи, но и медицинския персонал и журналистите.
 
Цветанов на свой ред обясни, че е важно да има диалог с футболните агитки. Той коментира, че тези спешни мерки ще позволят адекватни действия на властите и при следващо спортно мероприятие тези лица да не бъдат допускани.
 
Зам. вътрешният министър Красимир Ципов пък уточни,  че в новия закон за футболното хулиганство ще се регламентира фигурата на стюарда. Славчо Атанасов пък уточни, че с новата конвенция на ЕС за футболното хулиганство, въвеждането на стюарди по стадионите е задължително. По думите му работната група е във връзка с УЕФА, от където пък са се ангажирали с бъдещото обучение на тези стюарди, както и с финансирането на това обучение. Отделно от това ще има и наредба за стюардите.
 
По думите му всички клубове подкрепят спешните мерки, тъй като всяка година те плащат около 150 000 лева глоби за бомбички.