Депутатите решиха, че временна комисия ще изготви промените в изборното законодателство в оставащите месеци до вота през това лято. Новата парламентарна структура ще работи докато не бъдат приети окончателно изменията в законите, които касаят избирането на депутати в Европейския парламент и в Народното събрание. Съставът й е от 15 народни представители.
Председател на комисията ще бъде Ангел Найденов, който е председател на парламентарната група на Коалиция за България. От лицата излъчиха за членове Мая Манолова, Венелин Узунов, Татяна Дончева и Иглика Иванова. В комисията представителите на НДСВ ще са Марина Дикова и Пламен Моллов, на ДПС – Лютви Местан и Христо Бисеров, на ДСБ – Елиана Масева, на ОДС – Ваньо Шарков, на БНД – Петя Гегова, на движение “Напред” – Николай Кънчев и от името на независимите ще участва Димитър Абаджиев. “Атака” също ще излъчи представител, но утре ще назове име.
Според Яни Янев от НДСВ комисията трябва да се концентрира върху някои основни промени, а не да се занимава с концептуални изменения, защото времето до изборите е кратко. От ДСБ настояха основен приоритет в работата й да бъде прекратяване на практиката да се купуват гласове.
Камелия Цветанова, БЛИЦ