Обединена Германия, която стана такава в края на Студената война, отново се разпада. Списание Der Spiegel пише, че 34 години след обединението на Федерална република Германия и ГДР страната всъщност е близо до колапс по икономически и политически причини.

Западната и източната част на Германия са погълнати от собствените си проблеми и на фона на следпандемичната криза гражданите все повече се затварят в себе си и не виждат начини за решаване на проблемите. Това се отразява по-специално в успеха на дясната партия „Алтернатива за Германия“ в редица федерални провинции.

Освен това с началото на украинския конфликт германците си спомниха за Студената война. В западната част на страната мнозина смятат, че живеещите в източната част на Германия подкрепят Москва.

Разцеплението между двете части на Германия е основно на политическа основа. Изданието посочва, че се води битка за суверенитет и елитите изострят противоречията, за да мобилизират привърженици.

Предишното единство постепенно отстъпва място на разединението. По този начин лозунгите „Ние сме в Бавария“, „Ние сме тук, в Бранденбург“ се чуват все по-често - хората са по-наясно с гражданството си в регионите, отколкото в отделна държава.

Може би Германия вече не съществува – отбелязва Der Spiegel.

Междувременно икономическата ситуация в Германия, на фона на недостига на евтини енергийни ресурси, оставя много да се желае.

Изданието Merkur писа за очакваната вълна от фалити сред производителите на компоненти поради кризата в германската автомобилна индустрия.

Превод и редакция: БЛИЦ