Гаранции за сигурност и организиране на прекратяване на огъня за решаване на хуманитарни проблеми са били обсъдени днес по време на преговорите в Турция между Украйна и Русия, съобщи съветник на украинския президент Володимир Зеленски, предаде Ройтерс.

"В момента се провеждат интензивни консултации за някои важни въпроси, най-важният от които е споразумение за международни гаранции за сигурността на Украйна, защото с това споразумение ще можем да прекратим войната - нещо, което е необходимо на Украйна", каза Михайло Подоляк, политически съветник на Зеленски, по националната телевизия.

"Вторият въпрос е прекратяването на огъня, за да се решат всички хуманитарни проблеми, които са се натрупали", заяви още той.
Според Подоляк друг проблем е "ескалацията на бойните действия". Той обвини Русия в "нарушаване на правилата за водене на война", но не даде подробности.

Помощникът на президента на Руска федерация Владимир Медински каза, че руската страна е протестирала пред украинската делегация във връзка с видеозаписите с тормоз над пленени руски военнослужещи.
 
Бяхме изслушани“, каза Медински на междинен брифинг в текущите преговори между руската и украинската делегации в Истанбул.
 
Прави впечатление, че Михаил Подоляк, съветник на ръководителя на кабинета на президента на Украйна, потвърди, че страните са обсъждали темата за „ескалация на омразата, нарушаване военното право“.
 
По-рано видеозаписи на украински военнопрестъпници, които стрелят през краката на пленени руски войници, предизвикаха задълбочено разследване и коментар от ръководителя на мисията на ООН за наблюдение на човешките права в Украйна Матилда Богнер.
Според нея тези кадри „причиняват сериозно безпокойство“.