Започна нов кръг от преговори между делегациите на Русия и Украйна. Той се провеждав двореца Долмабахче в Турция, който се намира в квартал Бешикташ, на брега на Босфора.

Припомняме, че руската делегация пристигна в Истанбул за разговори с Украйна още на 28 март. 

Споразумението за провеждането на следващия кръг от руско-украинските преговори в Истанбул беше постигнато между президентите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган. Ръководителят на руската делегация Владимир Медински по-късно обяви следващия кръг от преговори, като уточни, че тази среща ще се проведе на 29-30 март.

Ден преди това турският външен министър Мевлют Чавушоглу изрази надежда, че следващият кръг от руско-украинските преговори в Истанбул ще доведе до мир в Украйна. Турският лидер пристигна на преговорите, като отбеляза в обръщението си към делегациите, че по-нататъшното удължаване на конфликта между Москва и Киев не е от полза за никого.

"Относно основните положения на преговорния процес. Делегациите работят паралелно по целия спектър от спорни въпроси“, каза Михаил Подоляк, участник в преговорния процес и съветник на ръководителя на кабинета на президента на Украйна.Напредъкът в преговорите между руските и украинските преговарящи в Истанбул ще положи основите за среща между лидерите на двете страни. Това заяви днес турският президент пред делегациите на Русия и Украйна преди началото на преговорите в Истанбул, предадоха световните агенции и турските медии. 

Той посочи, че е дошло време за постигането на конкретни резултати и призова за незабавно прекратяване на огъня. Президентът на Турция добави, че "слагането на край на трагедията" зависи и от двете страни. 

Ердоган изтъкна също така, че и президентът на Украйна Володимир Зеленски, и президентът на Русия Владимир Путин са "ценни приятели за Турция". Турският лидер посочи, че е време преговорите вече да доведат до конкретни резултати. 

Президентът на Турция изрази надежда, че тези преговори ще бъдат от полза както за двете страни в конфликта, така и за региона.