Всички решения на парламентарната група на БДЦ се вземат съгласно правилника за работа на Народното събрание - това заяви съпредседателят на парламентарната група д-р Красимира Ковачка. Повод за това е появилото се в някои медии твърдение на Румен Йончев от Народен съюз, че рокадите в парламентарните комисии в групата са плод на нейна самоинициaтива, за която представителите на Народен съюз в групата на БДЦ не знаели.
Разговорите за промени в състава на комисиите върви в парламентарната група от няколко месеца – заяви д-р Ковачка. На последното заседание промените бяха подложени на гласуване и приети с квалифицирано мнозинство от осем души. Според правилника за работа на парламентарната група, това е достатъчно основание те да бъдат вкарани за гласуване в пленарна зала – поясни още Ковачка, уточнявайки, че нежеланието на по-малката част от групата, каквато е Народен съюз, да не подпише протокола от заседанието не е основание това да не се случи.
 
Възражението, че решението е юридически не издържано е абсурдно, ако това беше така, то нямаше да бъде допуснато за гласуване в пленарна зала – категорична е д-р Ковачка. 
 
Въпреки че е мнозинство в парламентарната група, пратия Български демократичен център до момента има само членове в някои от комисиите, докато колегите от Народен съюз имат двама председатели на парламентарни комисии в лицето на Румен Йончев и Светлин Танчев, както и зам.-председател на Народното събрание Явор Хайтов – поясни Ковачка. Нашето желание за промени в комисиите е продиктувано единствено от желанието ни да спазим основния принцип на демокрацията – мнозинството да може да провежда своите политики чрез механизмите, които му предоставя за това парламентарната република – категорична е Ковачка.
 
Учудва ме реакцията на колегите от Народен съюз, които смятат, че решаването на въпросите в групата трябва да става чрез медиите, вместо на заседания и чрез гласуване, както е по правилник. За мен това е белег на ниска политическа хигиена. Ние нямаме намерение да обикаляме другите парламентарни групи, както правят колегите от Народен съюз, за да решаваме въпроси, касаещи вътрешни решения в групата на БДЦ. Убедена съм, че колегите от останалите политически сили имат високо ниво на парламентарна култура и ще подкрепят в пленарна зала решения, които са взети според всички правила и процедури. 
 
Заплахите за напускане и разтурване на групата от страна на Народен съюз са опит за извиване на ръцете не само на БДЦ, но и на парламентаризма като цяло, на което ние от партия БДЦ няма да бъдем заложници.