Сърбия предложи на България помощ за охрана на южната ни граница. Това стана ясно по време на работната среща министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова със сръбския й колега Небойша Стефанович на ГКПП Калотина - Градина, предаде БГНЕС.
Двамата министри изразиха едно мнение – че охраната на българо-сръбската граница на практика е охрана на европейската граница.

Никоя страна не може да се справи сама с миграционната вълна, каза Бъчварова. От българска страна са задържани от началото на годината 5600 мигранти, опитали нелегално да пресекат границата със Сърбия. Една четвърт от тях са правили втори опит за пресичане на браздата.

Стефанович подчерта необходимостта от борба срещу трафикантите и каза, че в Сърбия има арестувани 2000 души за такова престъпно деяние. След това министър Стефанович предложи подкрепа за охрана на южната граница на България. Предложението още официално не е разглеждано. Престои това да бъде направено.

Бъчварова каза, че досега България е поискала от Фронтекст агенцията да изпрати 200 служители, което предстои да стане. Те ще бъдат разположени на българо-турската граница. Бъчварова допълни, че споразумението с Турция за реадмисия на нелегално влезлите мигранти в България не се спазва.

Двамата министри изразиха намерение за активизиране на съвместните патрули по общата ни граница за пресичане на миграционния поток.