Белградското радио В-92 съобщи, че Сърбия ще се поучи от "Случая България", след като Европейският съюз лиши страната от финансова подкрепа, заради злоупотреби с парите на ЕС и корупция.
Неманя Ненадич от  "Трансперънси Сърбия" казва за радиото, че проблемът с корупцията е много сериозен и опасен, особено когато става дума за политическа корупция.
Ние имаме възможност да избегнем повтарянето на грешките, допуснати от България, но трябва да променим начина си на мислене и трябва да го направим не заради Европа, а заради самите нас, казва той.
Никола Йованович - координатор за хармонизиране на законодателството в Службата за Европейско законодателство, смята, че последиците за България са много сериозни и дългосрочни, но те ще окажат ефект и върху страните-кандидатки за членство в ЕС.
Ненадич смята, че Сърбия има закони и институции, необходими за членството, но тя все още има проблем с корупцията.
Според него е трудно да се определи нивото на корупцията в страната.
Според проучване, 12% до 20% от хората в Сърбия са готови да дадат или вземат подкуп, което е по-зле от България, казва той.
Ненадич и Йованович смятат, че въпреки, че Сърбия няма толкова сериозни проблеми, колкото България, с корупцията трябва да се води борба с различни средства.
България беше остро критикувана от Европейската комисия за срастване на управлението с организираната престъпност. Брюксел спря над 800 млн. евро от парите на ЕС заради измами и корупция. /БЛИЦ