Малко преди 23:30 часа в четвъртък вечерта приключи продължилият няколко часа извънреден председателски съвет, който се събра в парламента заради размяната на ноти и появилото се напрежение между България и Русия. 

На него бяха изслушани външният министър в оставка Теодора Генчовска и председателят на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) Пламен Тончев.

Външният министър Теодора Генчовска обясни, че не е подписвала нотата за изгонването на 70 руски дипломати. На въпрос чие е това решение, тя каза: "Обърнете се към премиера в оставка Кирил Петков".

"Ние имаме указания от началника на неговия кабинет с две писма. Те се намират в деловодството на Народното събрание", поясни Генчовска. 

Запитана дали има данни, че всички 70 души са работили срещу интересите на България, Генчовска отговори: "Трябва да попитате ДАНС, във Външно министерство пристигат само имена с лични данни. Няма доклад, има две писма със списъци, подписано от председателя на ДАНС".

"Министър-председателят в оставка Кирил Петков е използват структурите на държавната власт за своя лична политическа изгода. Утре ще изготвим сигнал до прокуратурата, с което ще поискаме Кирил Петков да бъде незабавно разследван", това заяви в кулоарите на парламента след Председателския съвет лидерът на "Възраждане"  Костадин Костадинов.

"Петков е лъгал брутално. Използвал е службите, защото пада от влас. Историята се оказа изключително по-гнусна и по-мръсна", заяви пък председателят на ПГ на "Има такъв народ" (ИТН) Тошко Йорданов, който поясни, че е в шок от това, което е чул.

"Ако шефът на ДАНС е добавял в списъците с изгонени руски дипломати хора, за които няма достатъчно основания, това повдига въпроса за неговата отговорност", така лидерът на парламентарната група на "Демократична България" (ДБ) Христо Иванов коментира конфликта по оста България – Русия след среднощния Председателски съвет в парламента.

Той бе категоричен, че казусът засяга изключително сложни процеси – и административни, и политически. "Докато не се изясни всичко, ще чувате различни интерпретации”" смята още депутатът.

Той подчерта, че нито Министерски съвет (МС), нито Председателският съвет могат да установяват фактология.

БЛИЦ уточнява, че Председателският съвет, който се проведе в четвъртък вечерта, се събра заради нотата на руския посланик Елеонора Митрофанова, в която тя е настояла за оттеглянето на решението за експулсиране на 70 руски дипломати до 12 часа днес - 1 юли.

В противен случай, Москва обмисля скъсване на дипломатическите отношения с България заради скандала с експулсирането на 70 руски дипломати. "Русия определя действията на българското правителство като безпрецедентни", заяви Митрофанова.

Малко след това премиерът в оставка Кирил Петков я призова да оттегли подадената днес нота.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!