Срещата на върха на ООН по въпросите на климата в Мадрид е пред провал, след като преговорите между страните ги оставиха по-разделени от всякога за това как да се борят с глобалното затопляне, съобщава АФП, цитирана от "Фокус"

Дипломати от богатите нации, развиващите се гиганти и най-бедните страни в света - всеки по собствени причини - се оказаха виновни за липсата на проектоспоразумение, представено от домакина Чили след неуспешния опит да се изработи обща позиция.

Изправени пред предупреждения от науката, екстремното време, влошено от климатичните промени и седмични стачки на милиони млади хора, преговорите в Мадрид се оказаха под натиск да изпратят ясен сигнал, че правителствата са готови да удвоят усилията си за справянето с кризата.

Но 12-дневните разговори, вече отдавна надхвърли всякакви срокове, се отдалечиха още повече от тази цел в събота.

"Изглежда, че ние вървим назад по въпроса за амбицията, когато трябва да призоваваме за значим скок в другата посока", заяви пратеникът за климата на Маршаловите острови Тина Стейдж.

"Трябва да се прибера вкъщи и да гледам децата си в очите и да кажа, че имаме резултат, който ще гарантира тяхното бъдеще и бъдещето на всички наши деца", добави тя.

Ветераните наблюдатели на преговорите за климата от ООН бяха смаяни от безизходицата почти 24 часа след приключването на преговорите.

"Никога не съм виждал такава разлика между това, което науката изисква и хората по света изискват, спрямо това, до което водят преговорите за климата", заяви за агенцията Алден Майер, директор на стратегията и политиката в Съюза на загрижените учени.

Съгласно Парижкото споразумение страните се споразумяха през 2015 г. да работят за ограничаване на глобалните повишения на температурата до "доста под" два градуса по Целзий чрез поредица от обещания за доброволни действия, които трябва да се увеличават с времето.