Парламентът прие на първо четене промени в Закона за кредитните институции (ЗКИ) със 107 гласа „за“ и 57 „против“.

Основната цел на измененията е свързана с адаптиране на националната правна рамка, регламентираща надзорните правомощия на Българската народна банка (БНБ), към изискванията на европейски регламенти с оглед ролята на БНБ в Единния надзорен механизъм след приемането на еврото като официална парична единица в Република България.

Предвидени са и допълнения в Закона за кредитните институции във връзка с приемането на Закона за противодействие на корупцията. Разширява се кръгът от компетентни органи, имащи право да извършват проверки в Централния кредитния регистър и Регистъра на банковите сметки и сейфове.

Предвижда се с тези правомощия да бъдат оторизирани и Комисията за незаконно придобитото имущество, наред с Комисията за противодействие на корупцията. 

Добавят се и структури на МВР към органите с достъп до информационната система, поддържана от БНБ (по чл. 56а, ал.1 от ЗКИ), като Главна дирекция "Гранична полиция" и Дирекция "Вътрешна сигурност".

Съгласно действащите разпоредби на Закона за кредитните институции, БНБ поддържа електронна информационна система, съдържаща данни за номерата на банковите сметки и на платежните сметки с международен номер на банкова сметка (IBAN), водени от банки, платежни институции и дружества за електронни пари, титулярите на сметки и упълномощените да се разпореждат със сметките лица, действителните собственици на титулярите на сметки, наличие на запори по сметки, както и за лицата, наематели на сейфове в банки, и техните пълномощници.

Депутатите съкратиха срока за предложения между първо и второ четене на промените в Закона за кредитните институции на три дни. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!