В сряда председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер ще се срещне с американския президент Доналд Тръмп в рамките на посещение в САЩ. Това заяви говорителят на Комисията Маргаритис Схинас и уточни, че след разговор между Юнкер и Тръмп, към тях ще се присъединят и делегациите им.
 
„Председателят се чувства много подготвен да изложи европейските аргументи. Надявам се, че до този момент всички разбират, че Европейският съюз защитава свободната, открита и честна търговия в цял свят. Имали сме възможност да покажем това много пъти – миналата седмица с търговското споразумение с Япония. Както каза председателят по други случаи, това е възможност да свалим всякакво потенциално напрежение около търговията и да започнем открит и конструктивен диалог с нашите американски партньори“, обясни той.
 
Юнкер няма да пристигне в Съединените щати за разговори с президента на САЩ Доналд Тръмп с конкретно търговско предложение, коментира Схинас, цитиран от агенция „Ройтерс“.
 
Юнкер ще пътува във Вашингтон в сряда (25-и юли) за разговори, фокусирани главно върху търговското напрежение след наложените от САЩ мита за вноса на стоманата и алуминия от ЕС и с оглед на заплахите на Доналд Тръмп за разширяване на тези наказателни мерки спрямо вноса на европейски автомобили.
 
Коментарите на ЕК изглеждат в противоречие с изказване през миналата седмица на висшия икономически съветник на Тръмп - Лари Къдлоу, според което Жан-Клод Юнкер ще пристигне във Вашингтон с "важно" търговско предложение.
 
Европейският комисар по въпросите на търговията Сесилия Малмстрьом, която ще придружава Жан-Клод Юнкер, пък заяви през миналата седмица, че ЕС подготвя списък с американски стоки, които да бъдат обложени с висока мита, ако САЩ увеличи тарифите върху вноса на европейски автомобили.