Отстранената от ръководството на Държавната консолидационна компания (ДКК) Ваня Караганева подписва извънсъдебна спогодба с “Дунарит” с материален интерес за 50 млн. лв. зад гърба на колегите си от съвета на директорите на ДКК, пише Труд бг.

На 21 октомври съветът на директорите (СД) на ДКК одобрява текста на спогодба с “Дунарит” и възлага на Ваня Караганева, след получаване на съгласие от Министерството на икономиката, да подпише спогодбата. 

Ваня Караганева обаче подписва спогодба с различен от вече одобрения от съвета на директорите текст. И дори не представя за одобрение от съвета на директорите коригирания текст.

С тези свои действия, назначената от служебния министър на икономиката Ваня Караганева, пренебрегва решението на съвета на директорите и не го изпълнява.

Правният спор между ДКК и “Дунарит” е от години. ДКК изкупува вземания на фалиралата банка КТБ от “Дунарит” и свързани с предприятието фирми.

В периода на изкупуване на вземанията, свързани с “Дунарит”, държавата обяви стратегическо намерение да придобие контрол над военния завод чрез правно допустими средства. Причината е, че “Дунарит” е оценен като важен завод за военно-промишления комплекс (ВПК) на страната.

Така от една страна, ДКК има потенциална възможност да добави “Дунарит” в портфолиото си от компании от военно-промишления комплекс, каквито към момента са “ВМЗ”, “Кинтекс”, “НИТИ” и “Авионамс”, да го развие с цел по-голяма печалба и по-добра търговска синергия с останалите дружества от ВПК, и в същото време да гарантира, че още едно ключово предприятие, свързано с националната сигурност, ще остане под държавен контрол.

На 30 август 2017 г. “Дунарит” нарежда три банкови превода към ДКК за общо над 50 млн. лв., в резултат на което правните отношения между ДКК и “Дунарит” се затягат още повече. Не всеки превод е надлежно плащане на задължения.

Именно по този въпрос между ДКК и “Дунарит” има правен спор, по който има висящи съдебни дела.

От една страна по едно от делата “Дунарит” претендира за лихва за забава върху сумата с основание недължимо платено, а едновременно в това по друго по-ранно дело същото дружество поддържа тезата, че преводите, които е наредило, не представляват недължимо платено и са погасили негово задължение.

Сега Ваня Караганева еднолично подписва споразумение с “Дунарит”, различно от одобреното от съвета на директорите на ДКК.

Промените извършени от Караганева във ВМЗ и Кинтекс 

Никола Стоянов става шеф на СД на ВМЗ

В началото на ноември Никола Руменов Стоянов е назначен за председател на Съвета на директорите на ВМЗ Сопот, като сменя на този пост Иван Карабатаков.

На сайта на ВМЗ няма никаква информация за биографията на Никола Стоянов и дори липсва негова снимка. Никола Руменов Стоянов на 11 март 2013 г. е бил назначен за изпълнителен директор на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия. И е сменен от поста си през юли 2013 г. с довода, че фирмите не били доволни от работата му.

Дотогава е бил съдружник и управител на редица предприятия, които са с предмет на дейност вътрешно и външно търговска дейност, онлайн търговия , търговия с електроника, резервни части за автомобили, сделки с недвижими имоти.

Смяната стана факт, след изказвания от страна на изпълнителния директор и член на Съвета на директорите Иван Гецов и на синдикатите, че няма диалог с предишния борд.

С решение на министър на икономиката е отписан от съвета на директорите на ДКК и е преназначен като изпълнителен директор и член на Съвета на директорите в “Кинтекс” ЕАД Александър Михайлов.

Александър Михайлов е работил в “Кинтекс” и преди като през 2012 г. е бил търговски експерт, постоянен задграничен представител и изпълнителен директор (в периода юли 2017 - октомври 2018 г.).

ДКК: Имаме доказателства

Те са предоставени на компетентните органи

“Всяка точка от решението на съвета на директорите на ДКК е подкрепена от съответните доказателства - документи, договори, актове и др., които са предоставени на компетентните органи”, съобщиха от държавната компания.

“На базата на досегашната си съвместна работа с министър Везиева, ръководството на ДКК смята, че тя е принципна по отношение на извършени нарушения, от който и да е член на съвета на директорите.

Последният подобен пример е отстраняването на Анастас Гогов от СД на ДКК, когато той стана участник в ПТП със служебен автомобил на ДКК в почивен ден.

Поради тази причина СД на ДКК вярва, че министър Везиева е била подведена от Караганева за фактите по настоящия случай. Реакцията ни е професионална и не искаме случаят да се политизира”, пише още в позицията на ДКК.

Министър Везиева заплаши с уволнения 

Чистка след аферата

Твърди, че не отговаряли на истината 

Везиева заяви, че ще уволни тримата от ДКК, изнесли документи за злоупотребите на Караганева.

Министърът на икономиката Даниела Везиева заплаши с чистка в ДКК вместо да разследва злоупотребите, изнесени вчера от съвета на директорите на Държавната консолидационна компания (ДКК).

Везиева заяви, че ще освободи членовете на съвета на директорите на ДКК - изпълнителният директор Рая Каназирева, Радостин Вазов и Диляна Софиянска, тъй като те са взели решение да освободят от поста ѝ другия изпълнителен директор на дружеството - Ваня Караганева.

По думи на Везиева събранието на съвета на директорите е било проведено без другите двама членове, които не са били уведомени по надлежния ред.

И допълни, че актът нямал нищо общо с решението на Конституционния съд за гражданството на Кирил Петков, под чието ръководство на икономическото министерство започнаха промените в компанията.

Запитана дали е вярно твърдението, записано в протокола за освобождаването на Караганева, че тя еднолично е решила да смени обслужващата банка на ДКК, Везиева уточни, че доколкото е запозната, Караганева е пуснала на финансови контрольори свои документи, които предстоят да се обсъждат. Такъв акт обаче нямало.

Зададоха въпроси на президента и на Кирил Петков

ГЕРБ я посочиха като „калинка“ на Румен Радев

Тече ли овладяване на държавния военно-промишлен комплекс, питат от партията 

От ГЕРБ обявиха Караганева за една от “калинките на Румен Радев”, тъй като през 2017 г. била назначена за началник на кабинета на тогавашната правосъдна министърка Мария Павлова в първия служебен кабинет, съставен от държавния глава.

Павлова е зам.-министър на правосъдието в последните две служебни правителства, припомниха от партията. Наред с щетите, според ГЕРБ, нанесени на ДКК, те посочиха, че Караганева е била назначена на поста против правилата.

“Назначена е в Съвета на директорите на ДКК, без конкурс, от Кирил Петков. След като се вдига шум, че е назначена без конкурс, такъв е организиран и тя го печели”, обясни Любомир Талев от ГЕРБ.

“Ако някой си мисли, че случайно е долетяла и кацнала в ДКК - не, тя неслучайно е долетяла и кацнала”, добави той. От партията призоваха съответните органи и вътрешният министър Бойко Рашков да се сезират и задействат по нарушенията, допускани в ДКК.

“Знаел ли е Кирил Петков, че когато е назначена Ваня Караганева в ДКК, тя е била и служител в Българската агенция по инвестиции или и тя като него е подписала декларация с невярно съдържание?”, попитаха от ГЕРБ. 

Обърнаха се и към президента Румен Радев, като поискаха да знаят тече ли овладяване от частни фирми на държавния военно-промишлен комплекс и участва ли държавния глава в тази скрита приватизация, както и колко плащат военните олигарски за тази цел.