Държавата вероятно ще трябва да се намеси в решаването на кризата с отпадъците в столицата, както в случая с Топлофикация-София, заяви премиерът Сергей Станишев. Министър-председателят се срещна с бистришката група за автентичен фолклор по случай Международния ден на жената - 8 март.
Има нещо гнило в цялата ситуация, защото това, което виждам като публична информация, поставя въпросите за цялостния начин на управление на сметосъбирането, на управлението на битовите отпадъци, каза Станишев.  Той допълни, че има много непрозрачни неща, което поражда съмнение за наличие на интереси, в това число и партийни, и корупционни, и това би трябвало да се провери от прокуратурата.

Премиерът обясни, че досега със средства от държавния бюджет общината многократно е подпомагана за решаването на проблема с битовите отпадъци. Вероятно тази седмица правителството ще вземе решение за Силистра и Харманли, с което общините да бъдат склонени да приемат битовите отпадъци на столицата, съобщи още министър-председателят.

Според Станишев сегашната криза с битовите отпадъци е била предвидима, но не са били предприети необходимите мерки. Съществуват сериозни съмнения за характера на тази криза, за това дали тя не е предизвикана и дали чрез нея не се цели "стопанисването на този въпрос да се вземе в едни ръце", посочи той. /БЛИЦ