Всички министри и администратори трябва винаги да са готови да носят персонална отговорност за действията си. В тази ситуация в Европейския съюз, ако трябва да сме обективни, половината финансови министри трябва да си отидат, а в България не. Това заяви премиерът Сергей Станишев в кулоарите на Парламента, предаде репортер на Агенция БЛИЦ.
На предстоящия съвет на управляващата коалиция ще бъде обсъден бюджета за следващата година, защото това е най-важния въпрос, който засяга икономическите и социалните аспекти, а се намираме в непредсказуема ситуация, обясни Станишев. Според него не е разумно да бъде прекроен целия бюджет. Ще има напасване и смисълът на заседанието е да се уточнят позициите на парламентарните групи на управляващите партии. Има депутати, които искат още и още пари все едно сме в спокойна икономическа среда като през 2006-2007 г., а това не е реалистично, нито отговорно, подчерта премиерът.
Станишев смята, че решението на Европейската комисия за спиране на парите по ФАР на България не отговаря на принципа на солидарност. Той се аргументира с обстоятелството, че в условията на криза редица държави се обръщат за директна помощ и я получават безусловно, за разлика от България, която не иска такова нещо заради стабилната си финансова политика. Станишев добави, че още в началото шансовете страната ни да получи тези средства по ФАР не са били високи.
Камелия Цветанова, БЛИЦ