Това, което се случва с влизането на България в Шенген е скандално и антиевропейско. Това каза евродепутатът и лидерът на Партия на европейските социалисти (ПЕС) по време на 4-тото заседание на XIIIата Конференция на Софийската градска организация на БСП, предаде агенция Фокус“.

„Това, което се случва в продължение на години, при условия, че страната ни е изпълнила критериите още през 2011 г., и постоянно ни отлагат и налагат други причини за влизането на България в Шенген е скандално, антиевропейско и едно от нещата, които подкопава доверието в ЕС. Предстои гласуване на ЕП по мой доклад, в който ясно се казва, че България и Румъния трябва незабавно да бъдат приети в Шенген по всички граници, защото виждаме, че правителството са склонни да им се хвърли един кокал и за определено време да се отложи влизането ни в Шенген. Това време, което се губи, оскъпява цената в двете посоки“, заяви той.

Според него две важни теми в дневния ред на Европейската комисия. Първата е справедливото отношение при кризата с бежанците и мигрантските вълни, като посочи, че България трябва да има единна позиция, която да защитава националния ѝ интерес.

Втората актуална световна тема е битката на левицата с крайния национализъм и фашизъм. „ЕС като идея е една мечта да се сложи край на вечните войни на територията на Европа. Крайните националисти в Европа искат да разрушат тази идея“, посочи той.