Министър-председателят Сергей Станишев обяви, че ще стои зад служителите на Националната агенция по приходите (НАП). Той се срещна с новото ръководство на Агенцията. Станишев заяви и че правителството ще окаже пълна подкрепа на работещите в системата. “Лично аз заставам зад всеки един служител в НАП”, бе категоричен премиерът.

“Ние ще стоим зад вас, за да може да имате самочувствието на хора, които са важни за България. Очаквам още по-добро взаимодействие, за да постигнете по-добри резултати”, каза министър-председателят. По думите му всички държавни институции ще разчитат на информацията, която НАП им предоставя. “Важна е екипността и мобилизацията, защото вашата работа е ключова за бюджета и защото сме в условия на криза”, бе категоричен той. Станишев изрази убеждението си, че сред данъчните има много мотивирани хора и всеки един опит да бъде обругана всяка една система, важна за държавата, е “не само опасен, но и представлява сериозна атака срещу националната сигурност”. По думиет на премиера НАП е част от сигурността на държавата, особено в условията на финансова криза, когато всеки един постъпващ във фиска лев е от голямо значение за реализирането на правителствената антикризисна програма. Според него всички атаки, които се изприказваха по адрес на НАП през последните няколко дни, се направиха по един “брутален и безотговорен начин”. Представителите на опозицията могат да приказват най-различни неща, но когато имат материал или сигнал по-добре е да го дадат на отговорните за това институции – ДАНС и Прокуратурата. “Сигурен съм, че тези институции ще направят точна и безпристрастна оценка на всеки сигнал, но не може, заради медийни спекулации да се поставя под съмнение доверието в НАП”, бе категоричен Станишев. По думите му всичко, което се случва, е част от политическите процеси. “Мога много ясно да заявя, че лично аз ще се противопоставя много остро на всякакви опити да се дискредитира, която и да е ключова агенция в нашата държава – ДАНС, НАП, Митниците”, каза той.
Премиерът припомни, че успехът на България се дължи на финансовата стабилност. Това било резултат от политиката, която защитава българския бизнес, но по думите на премиера само политика не е достатъчна. “Важно е да има институции и хора, които я реализират’, смята Станишев. По думите му НАП е агенцията, която предоставя най-много услуги по електронен път и така улеснява гражданите, а по отношение на събираемостта на ДДС сме имали много добри позиции сред държавите – членки. Понякога медиите реагират доста остро, защото това им изглежда привлекателно, добави премиерът. 
По думите на зам.-финансовият министър Кирил Желев фактите, които се случиха около НАП тези дни по никакъв начин няма да повлияят на репутацията на Агенцията. “Ние няма да приемем никакви упреци”, бе категоричен той. Десислава Вангелова, БЛИЦ