„Знам, че бъдещето на българската енергетика вълнува хиляди семейства в региона заради така необходимите работни места. Ще направим всичко възможно за отлагане на влизането в сила на тежките изисквания към ТЕЦ-овете, но това може да бъде постигнато само, ако държавата положи усилия – предложи мерки за постигането на съответните екологични стандарти чрез средства от еврофондовете или чрез ресурс на Българската банка за развитие. Ако представим ясен план като държава с конкретни ангажименти, тогава имаме всички основания да поискаме равноправно третиране от страна на ЕС и отмяна на сроковете.“ Това заяви Сергей Станишев в Стара Загора, където се срещна с обществеността.
 
Той беше категоричен, че единствено семейството на социалистите предвижда специален фонд за справедлив преход, първоначално с 5 млрд. евро, който да послужи като социален буфер при преминаването към нисковъглеродна икономика, защото цената за модернизацията не бива да бъде плащана от работниците и данъкоплатците.
 
 „Исторически левицата е носител на промяната. Но на тези избори това важи с още по-голяма сила – и в България, и в Европа ние се борим срещу статуквото. Чувам непрекъснато прогнозите на нашите опоненти за крах и недобро представяне на левицата на предстоящия вот. Нека само да припомня, че след изборите в Дания през юни, левите премиери може да се окажат най-многобройни в Европейския съвет – 9 на брой. Социалистите убедително спечелиха в Испания и Финландия, очакваме това да се случи и в Дания. Имаме всички шансове да потърсим възможности за сформиране на прогресивен алианс в новия ЕП, който да излъчи нашия кандидат Франс Тимерманс за председател на новата ЕК.“, отговори на въпроси за бъдещето на ЕС след изборите президентът на ПЕС.
 
Попитан за промяната, лидерът на европейската левица коментира, че „в Европа днес има крещящи неравенства. Затова и на срещите ни с левите премиери на 9 май в Сибиу, Румъния, ние се обявихме за единна, социална и справедлива Европа. ПЕС предложи Нов социален договор на европейските граждани, със силни социални послания и предложения за европейски минимални заплати и пенсии.“
 
„Свидетели сме, че покрай красивата идея за Европа на нациите в момента се прокрадват неофашистки тези. Всички трябва да помним, че без Деня на победата нямаше да има Ден на Европа.“, заяви президентът на ПЕС по повод актуалността на книгата „Атентатът 1925 г.“ на Велислава Дърева, чиято премиера се състоя в Казанлък и в Стара Загора. И припомни, че групата на социалистите и демократите в европарламента беше сред най-активните при приемането на резолюция срещу новите прояви на фашизъм и ксенофобия в ЕС.