Не познавам Пламен Николов. Нямал съм честта дори да разговарям с него, въпреки че вече е народен представител. Мога да му пожелая успех. Да има качества и нерви, да бъде в състояние да води.

Ситуацията е нетипична и личността за кандидат за премиер е много важна. Неговата личност е от изключителна важност - дали е консенсусен и може ли да гарантира подкрепа. Това заяви служебният премиер Стефан Янев пред журналисти. 

"Този консенсус ще определи дали това правителство би било ефективно и ще успее ли да направи реформа. Ако това не се случи, кризата ще се се задълбочи", предупреди той. 

"Очакванията са ми народните представители в парламента да намерят в себе си и помежду си сила и мъдрост да направят и подкрепят необходимите коалиции, така че да има едно стабилно управление, което да гарантира промяна на гражданите", каза още Янев.  

"Аз не искам да звуча като ментор и човек, който дава приоритети на ново правителство, което те първа трябва да търси подкрепа в парламента. Приоритетите, които чухме вчера от кандидата за премиер повтарят свършеното от служебното правителство - по отношение на подготовката за ковид кризата, завършването на Плана за възстановяване и устойчивост.

В четвъртък приехме промяна в бюджета. До голяма степен основата е положена, при добро желание на парламента, това може да се случи", допълни той. 

Той призова да не спрягат имена и да не се спекулира с личности за новия кабинет. Янев призова първо да мине разглеждането на новия кабинет в парламента и след това да се обсъжда дали е готов да остане на премиерския пост, ако той не събере нужната подкрепа.