„Най-важното според мен е да бъдем обрани и на първо място за изразим нашето съчувствие към близките на загиналите и на второ място държавата с нейните възможности и органи да извърши разследване, което да изясни причините за тези инциденти“, това заяви служебният премиер Стефан Янев в връзка с двете трагедии, които белязаха България през последните дни – катастрофата с 45 загинали на автомагистрала „Струма“ и пожарът в дом за възрасни хора във варненското село Рояк, отнел живота на девет души.

„Важно е да има разследване, което не толкова да информирана обществото, а за бъдат изведени поуките, които да ни предпазят от подобни трагедии в бъдеще време“, категорично бе Янев.

„За съжаление е факт, че вървим след събитията“, призна служебният премиер в сутрешния блок на БНТ.

По думите му държавата категорично ще помогне на хората от огнения ад в дома за възрастни от село Рояк. Янев уточни, че са разпоредени нови проверки за условията на функциониране на този тип заведения.

„Това са неща, които са в ръцете на следствието. Предпочитам да не коментирам тази информация. Имам известна информация, но предполагам, че следствените отговори имат повече и когато те преценят ще я кажат.

Да, автобусът е бил без всички необходими документи – от Северна Македония го потвърдиха. Отново обаче призовавам – нека изчакаме разследващите да кажат всичко“, така служебният премиер отговори на въпрос какво се знае за трагедията на АМ „Струма“.

Стефан Янев говори за това какво е направил служебният му кабинет през последните месеци.

„Един от най-емблематичните примери за това какво заварихме и за това, което оставяме - надявам се след броени дни, е примерът с пътищата“, заяви той и заяви, че след систематична „битка и усилия“ в момента има прекратяване на редица договори, които създават усещането, че има неспазване на разпоредбите.

„Това е една от онези теми, с които трудно се заспива и трудно се събужда човек, защото това са тежки решения, които се взимат за цялото общество“, така служебният премиер коментира размаха на COVID в България.

По думите му те си поставили за цел да се въведат мерки, които да запазят функционалността на болниците. Той призна и че всяко тяхно решение е срещало критики.

„Обещах на гражданите, че докато съм премиер няма да налагам локдаун. Обещанието го изпълних.

Да, зеленият сертификат е деликатен момент, но съм казвал, че това е временна мярка, която може да бъде вдигната.

Към момента имаме тенденция към справяне със ситуацията“, допълни Янев във връзка с епидемичната обстановка у нас. Той коментира още, че българските граждани са достатъчно мъдри и сами ще преценят дали да се ваксинират.

„Няма идеални решения и идеално поведение. Мисля, че от състава на служебния кабинет няма неваксинирани министри - някои го направиха публично, а други - не, но това е личен избор“, каза още служебният премиер и коментира защо не е поискал оставката на служебния здравен министър Стойчо Казаров:

„Министър Кацаров полага необходимите усилия. Но какво решава оставката? Това е по-скоро политически акт. В служебен кабинет подобна оставка не решава проблема, а екипът му се справя добре в тази ситуация“.

Водещата на БНТ го попита той ли носите отговорност за решенията на служебните министри или президентът Румен Радев, който ги назначи.


„Това е хубав въпрос. Всички ние от състава на Министерския съвет носим отговорност.

Радев по моя информация не се е месил в нито едно отношение... пряко.

Да, аз съм се чувал с него и сме обсъждали важни теми - мисля, че е нормално.

Какъв е неговият Конституционен проект не знам - не съм го виждал“, каза служебният премиер.

„Внушение, което съставя грешно впечатление“, така Янев коментира ще има ли Радев роля в новия кабинет с оглед на това, че двама негови министри - Кирил Петков и Асен Василев редят новия парламент на България.

„Личното ми мнение е, че това не е работещо решение за Радев - изпълнителната власт и президентската институция да са зависими.

Разговор за това да остана във властта с мен не е воден. Все пак бих останал, ако съм съгласен с политиките на бъдещия кабинет“, призна още Стефан Янев.

„Политиката на България спрямо Северна Македония остава непроменена. Там изненади няма.
 
Обясняваме и няма да отстъпваме, защото става въпрос за български национални интереси“, така Янев отговори на въпрос ще се променили отношението на България спрямо спора със Северна Македония.

„Черно море стана поле за изява на сила между НАТО и Русия. Да, ние не сме заплаха за която и да било държава от този регион, но ние целим да сме отбранителна държава.

Спазваме т. нар. „двупистов подход“ спрямо Русия.

Не мисля, че ще има негативен отзвук от думите на Радев, че Крим е руски, защото България има ясно изразена позиция по темата“, така Янев коментира международната обстановка около страната ни.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!