Българският премиер Стефан Янев и колегата му от Северна Македония Зоран Заев дават съвместна пресконференция по повод трагедията с автобуса ковчег от АМ "Струма".

Както БЛИЦ писа най-малко 45 души загинаха, след като пътнически автобус с македонска регистрация се запали на автомагистрала "Струма". 


"Днес е особен ден. Ден, който е белязан за българския народ с две сериозни трагедии. Да започнем с инцидента от миналата вечер от Дома за подпомагане на възрастни хора в село Рояк. Една трагедия, която тепърва се разследва. За съжаление в рамките на по-малко от 7-8 часа нова трагедия беляза тази нощ. Инцидент с пътнически автобус с граждани както от РСМ, така и с други народности и паспорти и за съжаление с над 40 души загинали. Трагедиите са общи. Трагедиите са това, което ни докосва и ни прави хора и ни прави съпричастни - без значение от каква националност са загиналите", заяви Стефан Янев.

Той допълни, че българската държава във всичките ѝ органи, имащи отношение, както по безопасността, така и в разследване на такива трагедии, работят.

Янев посочи, че Гълъб Донев пътува към община Дългопол, за да може да се подпомогнат оцелелите при инцидента в Дома за стари хора.

Общото заключение на медиците е, че травмите са много леки, за психическите вероятно е рано да се говори,. Да се надяваме, че в близките дни тези хора ще бъдат транспортирани до местата, където те желаят при техните близки.

Българските и властите от Северна Македония имат координация на всички нива, надяваме се от разследването да научим онези уроци, които ще ни предпазят от подобни инциденти в бъдеще.

Зоран Заев изтъкна на свой ред: "Изразявам своите съболезнования за загубите и на двете държави - България загуби девет живота в старчески дом, Северна Македония изгуби 11 деца и много млади хора. Това е страшна трагедия, случила се с македонския автобус на връщане от Истанбул. Искам да изразя своето искрено съчувствие към българския народ - така както той ни съчувства и на нас".

Заев заяви, че е бил информиран от Стефан Янев за трагедията и веднага след това със свои министри е тръгнал за България.

На въпрос дали тази трагедия ще се отрази на отношенията между двете страни, Заев заяви:

Ние сме в добри отношения. Трябва да си помагаме и в добро и в лошо. Да, има влияние от тази трагедия, то е позитивно, защото си помагаме.

Той посочи още, че се радва, че България е избрала президент и че когато при съседите е добре, и на нас е добре.

Янев от своя страна посочи, че днес е ден за демонстрация на нашата съпричастност и че трябва да погледнем нашите дълбоки корени и в тази връзка чисто политическия аспект дали и как ще се развият отношенията и разговорите на двете страни трябва да се гледа от страна на диалога. Аз винаги съм вярвал в диалога, надявам се да търсим решение, така че то да бъде в интерес и на двете държави", каза Янев.


ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!