В препълнена до краен предел зала в топлоцентралата „Брикел“ бившия слежебен премиер и председател на „Български възход“ бригаден генерал Стефан Янев се срещна с енергетици от Гълъбово и Маришкия басейн. Срещата става след пряка и публична покана до Янев, подписана от стотици работници, които желаят среща с него.

Със своето писмо те го канят, да се видят „на живо“, защото според тях „той е бил един от малцината български държавници, които в последните години са защитавали категорично българската въгледобивна индустрия и българската въглищна енергетика“.

В бурна и емоционална атмосфера Стефан Янев заяви, че е в Гълъбово, защото го интересува не съдбата на собственици или висши мениджъри, а участта на над 1300 работника и защото големите началници на българските политици не бива да са  нито в Брюксел, нито в Москва, а трябва да са точно хората, живеещи и работещи в такива малки градчета.

Той подчерта ,че за страна като България, най-важно е да се разчита на енергопроизвоство, което използва собствени български ресурси и български въглища, защото това гарантира най-пълноценно и добре енергийната сигурност и независимост на страната ни. На директен въпрос „Поет ли е пред Европа ангажимент за затваряне на въглищните тецове у нас“, Янев пряко отговори, че “по време на неговите правителства, в Брюксел е било разговаряно  въглищните централи да работят мининум до 2036-2038 година.

„Какво е договаряно или подписвано  после не зная. Ако имаме смислена политика като държава, ние трябва да се борим за нашите предприятия и нашата енергетика, така както го правят страни като Унгария и Полша. Това важи с особена сила в в текущата световна ситуация“. Стефан Янев бе категоричен, че в сегашната криза, да си правим експерименти със затварянето на въглищни тец-ове е абсолютно ненужно, излишно и не е в интерес на България и нейната сигурност.

На множеството други въпроси, Янев отговори, че „в политически план, повечето български политици се държат „меко казано като объркани деца“. Много от тях чакат нареждане от Брюксел, а така нареченият ни „елит“ проспива редица възможности, спазвайки европейските правила и процедури, за да защити български интереси и после се прави на „ощипан“.

“Всички обещават много преди избори, и после когато отидат на „жълтите павета“ и хубавите кабинети станат неоткриваеми“ беше откровен председателят на „Български възход“

На въпрос защо се получава така Стефан Янев заяви „Ние от 33 години правим едно и също и очакваме да се стане нещо друго, не може да правиш едно и също нещо и да чакаш различен резултат. У нас има много политици, но няма държавници. Държавници, които поне малко да приличат на личности като Стефан Стамболов, Константин Стоилов или Александър Малинов. Ние търсим примери за държавност все в миналото, а за жалост не ги откриваме днес. Дъжавниците не се раждат, те се създават. Това трябва да е една от важните задачи пред обществото ни -да създава държавници.“

На финала на срещата Янев обобщи, че изключително държи всяко българско предприятие да работи, спазвайки всички изисквания на законите, включително и тези, гарантиращи опазването на околната среда, но че по време на сагите със затварянето на Брикел, си е задал въпроса дали някой  реално осъзнава каква е цената няколко хиляди човека да останат на улицата без работа и препитание.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук