"Присъствието на Йенс Столтенберг е знаково. Обсъдихме въпросите, че трябва да се върне значимостта на западните Балкани.

Обсъдихме въпросите в Черноморския район.

Хубавото беше, че каза, че трябва да се помага на Украйна, но без да се въвлича НАТО във войната". Това каза служебният премиер Димитър Главчев след срещата с него по време на Парламентарната асамблея на НАТО.

Новината за изпращане на български войски в Украйна е типичен пример за хибридна атака и дезинформация. Никога не е обсъджана такава тема във формат НАТО, не е обсъждана и днес.

Главчев определи присъствието на  Столтенберг като знаково. "Сред въпросите, които обсъдихме беше как да се върне значимостта на Западните Балкани. През 2017 г. България беше лидер в този процес. Обсъдихме въпросите в Черноморския регион и помощта за Украйна. И двамата сме на мнение, че не може да има алтернатива", каза още служебният премиер.

Главчев цитира и думи на Столтенберг от срещата: "С всички сили и възможности трябва да помагаме на Украйна, но с мисълта, че НАТО няма да стигне до конфликта". 

Премиерът подчерта, че Алиансът остава незаменим гарант на нашата сигурност и просперитет и заяви, че в лицето на руската агресия срещу Украйна, държавите членки трябва да останат обединени и силно ангажирани с подкрепата си за Украйна, както и да инвестират много повече във възпиращи и отбранителни способности.

"Това е най-голямата асамблея. България е ценена като надежден съюзник в НАТО.

Ценим високо извършеното от България през тези 20 години на членство. Светът е много несигурен.

Знаем и ще приемем задачата за подобрената сигурност за черноморския регион и Западните Балкани и действията на нашите съюзници по източния фланг", каза той.

"Мирът не може да се приема за даденост. Необходимо е да се увеличи производството на съоръжения и да засилим ролята на НАТО в областта на сигурността не само по отношение на Украйна.

Искаме Украйна да спечели, иначе става опасно. Отправям това послание към Владимир Путин.Той трябва да знае, че сме единни", каза генералният секретар на НАТО.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!