Китайската подкрепа за Москва е решаващ фактор за руската война срещу Украйна, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, цитиран от ДПА, пише БТА.

"Китай заявява, че иска да поддържа добри отношения със Запада. В същото време обаче Пекин подклажда войната в Европа. Не може да има и двете неща", заяви Столтенберг пред германския в. "Велт ам зонтаг".

По думите му се наблюдава значително увеличение на продажбите на машинни части, микроелектроника и други технологии, които Москва използва за производство на ракети, танкове и самолети, предназначени за използване срещу Украйна.

Няма данни, които да сочат, че Китай доставя на Русия оръжия или боеприпаси. Въпреки това други видове износ от Китай за Русия са се увеличили значително след началото на войната и налагането на санкции от западните страни на Москва.

Според западни експерти този износ включва така наречените стоки с "двойна употреба", които могат да се използват както за граждански, така и за военни цели.

"Украйна претърпя неуспехи в театъра на военните действия поради липсата на боеприпаси и оръжия. Но все още не е твърде късно Украйна да победи", подчерта Столтенберг, коментирайки ситуацията на терен.

от НАТО трябва да изпратят на Киев повече оръжия и боеприпаси, включително системи за противовъздушна отбрана и оръжия с далечен обсег на действие, добави генералният секретар.