Ако има някаква изненада на изборите, тя ще е свързана с реалната популярност на Делян Пеевски.

Такава прогноза направи пред БНР политологът Стойчо Стойчев, ръководител на Лабораторията за изборни системи и технологии, базирайки се на нагласите за гласуване и избирателната система.

Само преди ден социологът Първан Симеонов също заяви, че мобилизацията при ДПС- Ново начало е отчетлива.

Силен в големи райони от страната

Стойчев твърди, че в София Пеевски не е много популярен, но той има значителна социална база от хора, които му имат доверие в другите райони от страната.

Политологът смята, че ДПС - Ново начало ще има повече гласове, отколкото му дават в момента.

Големият въпрос обаче е дали ще успее да излезе на втората позиция с резултат, подобен на миналите избори.

Между 6 и 8 партии е нормално да попаднат в парламента след изборите, смята Стойчо Стойчев и добави, че мнозинството ще се крепи на трима-четирима депутати в НС.

Колко партии ще формират кабинет

Възможно е да се наложи да участват четири партии, за да формират мнозинство, посочи още той в предаването "Преди всички". 

Въпросът е дали широкопартийна коалиция ще успее да излъчи някакъв кабинет и за колко време. Да се мисли за изпълнение на пълни мандати е много пожелателно, смята той.

Ако се говори за "равно отдалечен премиер", това означава, че участниците в този разговор са приели идеята за съвместен премиер или за общо правителство. Според мен няма да има пречки след изборите ГЕРБ да приемат подобен, каза Стойчев и очерта профила на един такъв премиер.

"Той ще бъде не равно отдалечен, а равно приближен до всички, които участват в мнозинството. Това е професор от университета, който през годините е имал партньорства и с едните, и с другите и е в добри отношения с всички".

Стойчев не допуска възможност ПП и ДБ да тръгнат по различни пътища, когато влязат в парламента. 

Купуването и продаването на гласове е престъпление!